Cele mai mari salarii nete care s-au câștigat în România în luna iunie, potrivit datelor INS, au fost cele plătite de angajatorii din IT- 7.540 lei, din fabricarea produselor obținute din petrol- 6.577 lei și în extracția de petrol și gaze naturale- 6.561 lei. 

Spre deosebire de lunile trecute, când salariile din IT trecuseră de 8.000 lei pe lună, în iunie venitul mediu al IT-iștilor s-a diminuat ușor.

În administrația publică salariul mediu net a ajuns la 5.100 lei, mult mai mare decât în Învățământ- 3.539 lei și în Sănătate- 4.070 lei.

Citeste si: Noul coronavirus are peste 30 de simptome. Cel mai bizar semn dintre toate este...    

Creștere de 5% în plină pandemie

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în iunie cu 5%, la 3.298 lei, faţă de iunie 2019, şi cu 3,7% faţă de luna mai, valorile cele mai mari înregistrându-se în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citeste si: Donatorii de plasmă ar putea primi 1.000 de euro în București

”În luna iunie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.369

lei, cu 181 lei (+3,5%) mai mare decât în luna mai 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.298 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 119 lei (+3,7%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.540 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.773 lei)”, arată datele INS.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Cristi Puiu, reacție după atacul lui CTP: Îmi era milă de el. Săracul om, să ajungă să mă scuipe

Indicele câştigului salarial real a fost 102,4% pentru luna iunie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 103,6% pentru luna iunie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 221,8%, cu 7,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2020.

De ce au crescut salariile în iunie

În luna iunie 2020, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici după introducerea măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Citeste si: Soluția simplă prin care putem reduce numărul cazurilor de coronavirus. Medic celebru: „Ce trebuie să înțelegem noi”

”Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 27,2% în hoteluri şi restaurante, ca efect al reluării activităţii după introducerea măsurilor de relaxare; între 12,5% şi 18% în fabricarea de mobilă, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, alte activităţi industriale, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente; între 7% şi 9,5% în fabricarea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier...”, arată datele INS.

De ce au scăzut unele salarii

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2020 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Citeste si: Nelu Tătaru, anunț de ultim moment despre starea de alertă

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi sau încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte) sau de remunerarea parţială a salariaţilor din unele activităţi economice.

Citeste si: Uluitor cât costă cea mai scumpă mască de protecție

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni CAEN s-au înregistrat după cum urmează: cu 11,3% în activităţi de servicii anexe extracţiei, ca urmare a acordării de prime ocazionale şi sume din profitul net în lunile precedente; între 1,5% şi 5% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), extracţia minereurilor metalifere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si