Close sidebar
Close sidebar

Salariul minim din România, peste cel din Ungaria și Slovacia după noile măsuri anunțate de Guvern

România a promis că adoptă salariul minim european, ceea ce înseamnă că veniturile vor crește în două etape în următoarele luni. Introducerea salariului minim european în România ar putea face ca țara noastră să urce câteva locuri în clasamentul salarizării minime în cadrul spațiului UE.

Sorin Negru,

Salariul minim din România, peste cel din Ungaria și Slovacia după noile măsuri anunțate de Guvern

[Sursa foto: Facebook / Guvernul Romaniei]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernanții de la București au promis că vor implementa în curând directiva UE referitoare la salariul minim european, ceea ce ar putea face ca România să urce peste Ungaria, Slovacia și Letonia în clasamentul salarizării minime.

Salariul minim va crește la 3.700 lei de la 1 iulie

Executivul a ajuns la un numitor comun cu patronatele și sindicatele, astfel încât salariul minim brut ar urma să crească la 3.700 lei începând cu 1 iulie 2024.

Citește și: EXCLUSIV- Cât de scump va fi Paștele acesta pentru români: ”Vor alege să cumpere la bucată”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că decizia privind salariul minim a fost luată deja de politicieni.

„Decizia, eu știu că este de la ultma ședinta a consiliului tripartit. S-a aprobat si trebuie pusa in aplicare. Decizia este luata cu data de 1 iulie", a declarat Boloș.

Salariul minim creste. "Decizia este luata cu data de 1 iulie", a declarat Marcel Boloș.

[Sursa foto: Facebook/ Guvernul Romaniei]

Salariul minim în România, 759 euro din 1 ianuarie 2025

În discuțiile care au avut loc la nivelului consilului national tripartit au fost prezente atat patronatele cat si sindicatele și pana la urma trebuie sa ne aliniem si cu ceea CE inseamna salariul minim la nivelul Uniunii europene daca vrem cu adevarat convergenta nominala si aderarea la zona euro  

Citeste si: Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari decizii de reducere a pensiilor- kanald.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Introducerea salariului minim european ar face ca nivelul minim salarial din România să urce peste nivelul de 3.700 lei, în condițiile în care legea va obliga ca acest salariu minim brut să fie jumătate din salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cum acesta din urmă este de 7.567 lei pe anul 2024, salariul minim din România ar putea ajunge la 3.783 de lei.

Potrivit promisiunilor Guvernului, salariul minim european ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie, anul viitor, ceea ce ar însemna o creştere, de la începutul anului 2025, cu încă 83 de lei.

La un curs mediu de 4,98 lei/euro, salariul minim brut în România ar urma să ajungă la 759 de euro, față de nivelul actual de 663 euro.

România, în competiție cu Ungaria și Slovacia în privința salariului minim

Nu toate țările europene au un salariu minim stabilit prin lege, în cel puțin cinci state funcționează doar reglementări sectoriale în momentul de față, potrivit Eurostat.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În prezent, cel mai mare salariu minim se plătește în Luxemburg- 2.571 euro, țară urmată de Irlanda și Olanda (2.176 euro, respectiv 2.070 euro).

După o eventuală creștere a salariului minim din România la valoarea de 759 euro, țara noastră va depăși trei țări din UE- Ungaria (cu un salariu minim de 697 euro în prezent), Letonia (700 euro) și Slovacia (750 euro).

România, în competiție cu Ungaria și Slovacia în privința salariului minim

[Sursa foto: Euronews.com/ Eurostat]
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI