Pensiile din România vor fi majorate din luna ianuarie 2025, ceea ce aduce un plus financiar pentru pensionari. Potrivit șefului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, această creștere a pensiilor este reglementată de prevederile legislative și se bazează pe indicatori economici predictibili.

Mecanismul de indexare a pensiilor în 2025

Conform art. 83, alin. 3 din Legea nr. 360/2003, indexarea pensiilor din 2025 va avea loc în luna ianuarie și va fi calculată pe baza a doi indicatori furnizați de Institutul Național de Statistică (INS):

  • Rata medie a inflației din anul precedent.
  • 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie.

„Pentru a determina această creștere reală, am solicitat un calcul și o explicație clară de la INS. Acești indicatori sunt calculați pe baza unui raport între indicele salarial mediu brut și indicele de consum”, a explicat Daniel Baciu, șeful CNPP, pentru România TV.

Indexare pensii 2025

Indexare pensii 2025

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei beneficiază de o nouă gratuitate

Creșterea estimativă a pensiilor pentru 2025

Cifrele provizorii sugerează că pensiile vor fi majorate cu peste 12% începând din ianuarie 2025.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Comuna din România unde cresc pietrele, la propriu: Ce sunt trovanții și cum arată locul spectaculos vizitat anual de mii de turiști- antena3.ro

Citeste si: EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”- wowbiz.ro

Astfel, la rata inflației de 10,4% înregistrată pentru 2023 se va adăuga 50% din creșterea câștigului real.

Estimarea arată o creștere de aproximativ 12,1% pentru punctul de pensie, însă aceasta rămâne un calcul provizoriu, Daniel Baciu subliniind faptul că datele definitive vor fi comunicate în momentul în care se vor avea cifrele oficiale.

Această indexare este deosebit de importantă pentru pensionarii din România, având în vedere creșterea constantă a prețurilor și nevoia de menținere a puterii de cumpărare. Actualizarea punctului de pensie în conformitate cu rata inflației și câștigul salarial real are scopul de a oferi un sprijin financiar în fața creșterilor de costuri.

Citește și: Salariul minim european devine lege în România. Klaus Iohannis a semnat decretul

Daniel Baciu a mai adăugat că, deși procentul de creștere anunțat acum este provizoriu, mecanismul folosit pentru calcularea acestei indexări oferă predictibilitate și claritate pentru pensionari. Conform acestuia, când cifrele oficiale vor fi disponibile, CNPP va prezenta detalii actualizate pentru fiecare categorie de beneficiari.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si