Salariul minim pe economie. Creșterea salariilor din ianuarie 2020
Salariul minim pe economie a crescut începând din prima lună a acestui an.
Decizia fiind luată la data de 13 decembrie 2019, atunci când noul Executiv a aprobat Hotărârea de Guvern nr. 935 din 2019 care prevede creşterea salariului minim pe economie pentru persoanele cu studii medii şi normă întreagă.
Citeste si: VIDEO| Programul felxibil, mai atrăgător decât salariul mare pentru tinerii care își caută un loc de muncă
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Salariul minim pe economie a fost mărit de la 1 ianuarie de la 2.080 lei la 2.230 lei brut. Mai exact, s-a produs o creștere cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era până acum, la 1.346 de lei.
"La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020 la valoarea de 2.230
lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice", explică Guvernul în Nota de Fundamentare a proiectului de HG.Astfel, persoanele cu studii superioare, care au vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare absolvite, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350
lei lunar.Citeste si: Ministrul Muncii vrea interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat
Statistic vorbind, aproximativ 24% dintre angajaţii din România câştigă lunar salariul minim pe economie. Asta înseamnă că 1,37 de milioane de salariaţi încasează salariul minim pe economie. Se mai adaugă 311.000 de angajaţi din construcţii care încasează salariul minim din acest domeniu, de 3.000 de lei brut lunar.