Ciprian Bodea, expert in protectia mediului, sustine ca studiile facute in ultimii ani incele doua judete privind concentratia de nitriti si nitrati din sol si apa freatica au aratat valori chiar si de 10 ori mai mari decat cele maxim admise. De aici vine si culoarea „prea verde” a salatei.
„Tuturor ne place culoarea verde a salatei. Dar acel verde frumos, stralucitor, care ne atrage la taraba din piata poate reprezenta de fapt o problema.
O concentratie mare de azot face planta sa creasca mai mare si mai frumoasa, dar pe termen lung ne va afecta. Si nu vorbim de salata cultivata de fermieri mari, ci si de cea cultivata in spatele casei de micii producatori in care avem incredere“, a spus Ciprian Bodea, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Specialistul sustine ca acesti nutrienti esentiali pentru plante pot deveni daunatori pentru organism daca se gasesc in cantitati necontrolate, in special la copii. Derivatii de azot pot provoca „boala albastra”, caracterizata prin aparitia unor portiuni albastrii pe piele.
Concentratia mare de toxine poate fi mortala.
„Ingrasamintele chimice sunt una din sursele po¬luarii cu nutrienti, dar cea mai importanta este reprezentata de gunoiul de grajd depozitat necontrolat si de fosele septice din curtile oamenilor. Dejectiile lichide si semilichide contamineaza apa freatica, ceea ce duce la contaminarea in continuare a unor suprafete mari. Exista un program derulat de Uniunea Europeana tocmai pentru reducerea poluarii cu nutrienti, iar primariile au posibilitatea sa foloseasca bani europeni pentru tinerea sub control a problemei“, a declarat Sorin Rădulescu, expert pe probleme de agricultura in Ministerul Mediului.