Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Salvarea pentru ieftinirea produselor ar putea veni de la panourile fotovoltaice

Dincolo de interese, burse și jocuri politice, prețul alimentelor pe care le cumpărăm este dat, în primul rând, de producători. Am mers astăzi pe teren, la două ferme, să aflăm adevărata cauză pentru scumpirile din ultima perioadă, și am aflat că salvarea pentru bugetul fiecăruia ar putea veni din panourile fotovoltaice. Energia verde ar scădea foarte mult prețul de producție pentru două dintre cele mai cumpărate și mai scumpe categorii de produse: carnea și laptele.

Andreea Albu,

Salvarea pentru ieftinirea produselor ar putea veni de la panourile fotovoltaice

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Suntem în Petrăchioaia, din județul Ilfov, unde proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de vaci din zonă ne mărturisește că a ajuns la fundul sacului cu facturile care i-au venit în ultima perioadă.

Fermierii vor primii bani de la stat

Claudiu Davițoiu are 12 grajuri pline cu animale, plus depozitele de furaje, iar, dacă ar reuși să monteze panouri fotovoltaice, și-ar recupera rapid investiția.

La lapte, sunt preconizate scumpiri de 20, 30 de bani pe litru, la producător.

Deja, litrul de lapte- pe care, anul trecut, în această perioadă, îl vindea cu 2 lei, pleacă din această fermă cu peste 2 lei și 40 de bani.

Citeste si: Programă BAC 2022. Ce trebuie să înveți pentru proba de Logică, argumentare și comunicare

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

La carne, însă, majorările vor fi de 2, 3 lei pe kilogram sau chiar mai mult, la poarta fermei.

Citeste si: Jaf ca în filme în Constanța. Trei bărbați au fost prinși în timp ce încercau să fure un stâlp de înaltă tensiune

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Fiecare fermier, care vrea să monteze panouri fotovoltaice, pe hale sau grajduri, poate primi până la 15 milioane de euro din fondurile de modernizare alocate țării noastre.

România are la dispoziție peste 13 miliarde euro, bani pe care ar trebui să îi folosească în investiții pentru energia regenerabilă."

Facturile celor care au astfel de panouri vin la jumătate

Tocmai pentru că totul se mișcă greu în țara noastră, un alt agricultor, din județul Ialomița, nu a mai așteptat sprijinul de la guvern și și-a permis să investească 30.000 de euro, din fonduri proprii, pentru a-și instala 70 de panouri fotovoltaice.

Citeste si: Țara noastră are nevoie de peste 50.000 de asistenți medicali. Spitalele nu au bugete pentru salarii

Relu Bărbulescu, agricultor: "Undeva la 30 de panouri, producem 220 kw pe zi. Ultima factură 5.000 de lei pe lună, acum ne-a venit la jumătate, 2.500 de lei
Aplicația, producem 22 kw, consum 29, tragem diferențele din rețea."

Firma pe care o deține Relu Bărbulescu se ocupă de cultivarea cerealelor și folosește energia solară pentru irigații, menținerea temperaturii în silozuri și hale.

Citeste si: Cele mai frecvente boli de inimă și tratamentele moderne recomandate

Proprietarul vrea sa se extindă, să producă 2 MegaWați pe zi, cu 7.000 de panouri, ca să poată și să exporte energie in sistemul electric, iar valoarea îi va fi dedusă din facturi.

Și mai caută o soluție pentru că, în domeniul său, motorina, pe baza căreia funcționează majoritatea utilajelor, reprezintă acum cea mai mare cheltuială.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI