Pe 24 aprilie 2021 oamenii prăznuiesc sâmbăta lui Lazăr, care mai este numită și „Moșii de Florii” sau „Sâmbăta Morților”. În această sâmbătă gospodinele pregătesc plăcintele lui Lazăr și le ofere de pomană oamenilor. De sâmbăta lui Lazăr, femeile de la sate nu au voie să toarcă deloc, pentru că dacă fac acest lucru morții lor care stau la poarta Raiului pot reveni pe pământ.

De asemenea, oamenii practică datina Lăzărelului.

Este o practică care aduce aminte de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

Citeste si: Lista de păcate pentru Spovedanie. Ce păcate trebuie mărturisite

Tradiții și obiceiuri- pe 24 aprilie de Sâmbăta lui Lazăr

În popor s-au adus în discuție mai multe legende despre Lazăr. Se spune că acesta ar fi murit pentru că a poftit la nişte plăcinte. Mama lui nu a putut să i le facă pentru că torcea.

Citeste si: Postul Paștelui 2021. Regulile de aur pe care credincioșii trebuie să le respecte

În sudul României, în sâmbăta Floriilor se mergea cu Vaiul. Este vorba despre un imn religios. Pe vremuri, în Muntenia fetele împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă.

De asemenea, există și obiceiul Cântecelor de Paști.

Oamenii rostesc cântece ce povestesc despre moartea și învierea lui Lazăr, înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: Începe Postul Mare. Ce rugăciuni se spun în Postul Paștelui

Cu o zi înainte de Florii, fetele colindă cu flori pe cap. Ele cântă despre moartea nefericită și despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Pe vremuri, o fată pe nume Lăzărița se îmbrăca în mireasă. În cântec, se zice că Lazăr i-a cerut mamei să-i facă azima și ea n-a voit. El a plecat cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze oilor, dar a început să bată vântul, iar creanga s-a rupt. Lazăr a căzut și a murit. Bărbatul a fost găsit de cele trei surori ale sale, care l-au dus acasă, l-au spălat cu lapte dulce și l-au îngropat.

Obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr

Tot mâine, cei mici colindă cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. Ei merg din casă-n casă, cântă și le urează de sănătate oamenilor. Glasurile line ale copiilor povestesc peste vremuri despre Iisus, Cel primit cu slavă şi ramuri de măslin şi finic în Ierusalim de aceleaşi mulţimi care peste o săptămână aveau să-l răstignească. Gazdele îi primesc pe colindători cu drag și cu bunătăți. În acele momente îi ascultă și își împodobesc casa cu salcie sfințită. El speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”.

Citeste si: Calendar ortodox 23 aprilie 2021: Sfantul Gheorghe, Purtatorul de biruinta! Cand se va tine slujba de pomenire anul acesta?

În schimb, copiii primeau ouă albe, nefierte, tocmai bune pentru pregătitul Sfintelor Paşti.

sambata lui lazar traditii si obiceiuri
Tradiții pe 24 aprilie 2021. Sâmbăta lui Lazăr.[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul făcut de zeci de artiști de renume pentru a strânge bani pentru cei afectaţi de incendiile din California- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

La sate, cu zeci de ani în urmă, oamenii practicau și câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari.

Citeste si: Credincioșii au liber la pelerinaje. Ce decizie a luat Curtea de Apel București

Apoi, în duminica Floriilor ele se spălau cu această apă pe cap. După aceea o aruncau la rădăcina unui pom fructifer. El credeau că în acest fel le vor crește părul bogat și frumos. În alte zone din țară, oamenii nu se spală pe cap în această zi pentru că altfel vor fi cărunți în cap la fel ca pomii în floare.

Sâmbătă lui Lazăr celebrează învierea lui Lazăr din Betania.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si