Sâmbăta Morților 2023. Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18  februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.  

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților 2023

În fiecare an, în ziua de sâmbăta dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei trecuti la domnul. Conform tradiției populare, această sărbătoare este numită și “Moșii de iarnă” sau “Sâmbăta morților”. În această zi, în biserică sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării, bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.

Sufletele trecute în neființă vin astăzi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

În această zi, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. La mormintele rudelor, oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

De asemenea, se obișnuiește că în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomană dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

Ce nu este bine să faci de Sâmbăta Morților?

În această zi, nu este bine să circuli noaptea, căci sufletele celor decedață colindă neîncetat. Unul dintre cele mai periculoase lucruri este acela de a merge în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.

Un alt lucru interzis este acela de a da cu mătură, căci așa poți ridica praful în ochii răposaților.

Nu e bine să speli sau să arunci gunoiul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De asemenea, nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Cum se scrie un pomelnic de Sâmbăta Morţilor?

Pomelnicul reprezintă o lista cu numele celor adormiți sau ale persoanelor vii pe care le dorim a fi pomenite în cardul Liturghiei.

La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor, și una morților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului. 

Astfel, la slujbele de parastas, se duce pomelnic doar cu numele persoanelor decedate. Preoții spun că este bine ca un pomelnic să includa un număr cât mai mare de persoane. De la membrii apropiați ai familiei, până la suflete sărmane, însingurate.

Totodată, în pomelnic se trec numai numele de botez, nicidecum numele de familie, poreclele sau prescurtările de alint. Este bine să plătești pomenirea sufletelor sărmane.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Și să treci în pomelnic cât mai multe persoane pe care nu mai are cine să le pomenească.

La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi şi este bine ca orice creştin să aibă pomelnic şi pentru cei vii şi pentru cei morţi, pentru că sunt situaţii în care sunt aduse pomelnice fie numai pentru cei vii, fie numai pentru cei morţi. Pentru Taina Sfântului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii. La fel şi pentru slujba Acatistului. Pomelnice numai cu numele celor adormiţi se aduc pentru slujba Parastasului.

Totodată, pomelnicul se dă la uşa altarului, într-o zi de sărbătoare, înainte de Sfânta Liturghie. Și întotdeauna pomelnicul trebuie să fie însoţit de o lumânare aprinsă. Aceasta din urmă semnifică pe Însuşi Iisus Hristos. De asemenea, pomelnicul să fie însoțit şi de o jertfă financiarăm, acei bani fiind destinaţi bisericii. Mai mult, dacă vrei ca pomelnicul să fie citit timp de 40 de zile, fie menţionezi acest lucru pe el, fie îi spui preotului, iar el îl va pune în categoria potrivită.

Citește și: Calendar ortodox 15 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este duminică?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si