Close sidebar
Close sidebar

Sancțiunile americane sunt un "atac împotriva suveranității Turciei", denunță președintele Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat miercuri sancţiunile impuse de Washington împotriva Turciei.

Razvan Ilie,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat miercuri sancţiunile impuse de Washington împotriva Turciei pentru achiziţionarea de către aceasta a unui sistem rus de apărare antiaeriană, calificându-le drept atac împotriva suveranităţii ţării sale, informează AFP.

"Ce fel de alianţă este asta? Această decizie este un atac deschis împotriva suveranităţii noastre", şi-a exprimat indignarea preşedintele turc în timpul unui discurs, făcând referire la apartenenţa Turciei şi SUA la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Citeste si: Noua mutație a coronavirusului din Europa îi îngrijorează pe oamenii de știință

Invocând o lege adoptată în 2017 de Congres aproape în unanimitate pentru "a-i contra pe adversarii Americii prin sancţiuni", Washingtonul a interzis luni atribuirea oricărui permis de export de arme agenţiei guvernamentale turce responsabile cu achiziţii

militare, SSB, pentru a pedepsi Ankara în urma achiziţiei de către aceasta a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400. Decizia prevede şi sancţiuni împotriva preşedintelui SSB, Ismail Demir, precum şi a altor şefi ai acestei instituţii.

Erdogan: "Turcia a depăşit demult punctul când ar fi fost afectată de acest tip de sancţiuni"

Turcia a reacţionat cu vehemenţă la sancţiunile americane, însă experţi au subliniat că Ankara s-a putut sustrage celei mai rele variante, dat fiind caracterul ţintit al acestor sancţiuni care au ocolit economia turcă, deja afectată, potrivit Agerpres.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În discursul său, Erdogan a respins argumentul american conform căruia S-400 reprezintă "un pericol pentru securitatea" sistemelor NATO. "Acesta este un pretext. Adevăratul scop este de a împiedica elanul ţării noastre în industria apărării şi de a ne face din nou total dependenţi", a spus el.

Citeste si: Crăciunul 2020: Cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri româneşti

Potrivit lui Erdogan, Ankara a optat pentru rachetele ruse din lipsa unui acord cu Washingtonul pentru achiziţia echivalentului american al acestui sistem ultrasofisticat, rachetele Patriot.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Washingtonul a subliniat că aceste rachete sunt incompatibile cu sistemele de apărare ale NATO, din care face parte şi Turcia.

"Turcia a depăşit demult punctul când ar fi fost afectată de acest tip de sancţiuni. Ne vom dubla eforturile pentru a face industria noastră de apărare independentă", a mai spus preşedintele turc.

Tensiuni între Turcia și SUA

Achiziţia de către Ankara a sistemului rus de apărare antirachetă S-400 a tensionat în ultimii ani relaţiile cu SUA. Ameninţarea cu sancţiuni americane plana asupra Turciei după ce aceasta a primit primul lot de rachete ruseşti anul trecut, însă preşedintele Donald Trump, care avea bune relaţii personale cu Erdogan, s-a abţinut până acum să declanşeze aceste sancţiuni.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI