Săptămâna Mare 2023. A mai rămas foarte puțin timp până când vom vopsi ouăle de Paște. Este momentul să știm și ziua în care trebuie să facem acest lucru.

Când se vopsesc ouăle în Săptămâna Mare?

Săptămâna Mare 2023. Când se vopsesc ouăle în Săptămâna Mare?

Săptămâna Mare 2023. Când se vopsesc ouăle în Săptămâna Mare?

Credincioșii consideră că ouăle de Paște trebuie vopsite joia sau duminica. Alții consideră că ele trebuie vopsite vineri. Cu toate acestea, Biserica vine cu răspunsuri în acest sens.

Din lipsa timpului, mulți aleg să cumpere ouă deja vopsite. Specialiștii spun că în Vinerea Neagră nu trebuie să facem nimic altceva, în afară de a coace cozonacul și pasca. De vopsit, le putem vopsi în Joia Mare!

Acest obicei de a vopsi ouă datează dinainte de jertfa Mântuitorului. Acesta le-a dat, pentru totdeauna, semnificația sacrificiului. Oul semnifică regenerare, fecunditate, simbol al echilibrului, viață.

Citește și: Joia Mare 2023. Se spală în această zi? Răspunsul preoților

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

De asemenea, înseamnă punct și de la capăt. Mântuitorul a pierit vineri. După trei zile a înviat. Acesta este evenimentul cel mai important al lumii creștine: mărturisirea Învierii Domnului se face prin ciocnirea ouălor: început, viață, nou.

Potrivit tradițiilor, ouăle vopsite în Joia Mare și mâncate de Paște, apără de necazuri. De asemenea, coaja lor, îngropată în pământul pășunilor, vor apăra vitele de boli. Ouăle se pot vopsi și de Înălțarea Domnului.

Aceasta are loc la 40 de zile de la Înviere. 

Ouăle vopsite în Joia Mare nu se vor strica în anul respectiv. Dacă vă doriți să vopsiți ouăle în alte culori este bine ca o parte dintre acestea să fie roșii. Roșul reprezintă sângele vărsat de Iisus în momentul răstignirii pe cruce.

Atunci Fecioara Maria a mers cu un coș cu ouă la picioarele Fiului Său, iar sângele acestuia a înroșit ouăle. Când a văzut acest lucru, Mântuitorul a spus: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate, întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Ce alte tradiții există în Joia Mare?

Săptămâna Mare 2023. Când se vopsesc ouăle în Săptămâna Mare?

Săptămâna Mare 2023. Când se vopsesc ouăle în Săptămâna Mare?

Până Joi, femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie fioroasă care le pedepsea pe cele leneşe pe parcursul anului. 

Cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”, e rugăciunea care trebuie rostită pentru Joia Mare.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Joia Mare 2023. Se spală în această zi? Răspunsul preoților

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si