Săptămâna Mare 2023. După  Duminica Floriilor începe Săptămâna Mare.  Credincioșii intră pe 10 aprilie în ultima săptămână din Postului Paştelui, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. 

Ce sunt Deniile și la ce oră încep

Începând cu seara de Florii, până în Vinerea Mare, în toate bisericile creștin-ortodoxe, preoții săvârşesc Deniile. 

Fiecare credinicios trebuie să cunoască termenul de ,,denii''. Acestea se săvârșesc începând din seara Floriilor, până în Vinerea Mare. ,,Denie'' vine de la slavonescul ,,vdenie''. Acesta înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.

La Denii obișnuiesc să participe mulți oameni.

Ele sunt săvârșite în biserică încă din seara Floriilor, până vineri seara. Cele mai importante Denii sunt cele de joi și vineri seara. Se mai cunosc drept denia mică și denia mare. Prin participare, creștinii se curăță de păcate.

Acestea sunt practicate până în Vinerea Mare. Ele se săvârșesc în săptămâna a cincea și a șaptea din Postul Paștelui. În săptămâna a cincea, cele două denii sunt utreniile zilelor de joi și sâmbătă, săvârșite seara, în ajun.

Citește și: Săptămâna Mare 2023. Tradiții și obiceiuri importante

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Slujba conține două piese imnografice importante: Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, imnograf din secolul al VIII-lea (praznuit la data de 4 iulie) şi Acatistul Bunei Vestiri, atribuit patriarhului Serghie al Constantinopolului (sec. VII). 

Prima piesă se mai numește Canonul de pocăință.

Acesta este alcătuit din 250 de imnuri, în care autorul exprimă zdrobirea inimii celui păcătos. Acesta constituie un imn statornic spre pocăință.

A doua compoziție, Acatistul Bunei Vestiri, este un imn de laudă închinat Maicii Domnului, alcătuit din 24 de strofe. Compoziția are expresie poetică.

Cea de a doua compoziţie imnografică, Acatistul Bunei Vestiri, este un imn de laudă închinat Maicii Domnului, alcătuit din 24 de strofe. Această piesă imnografică dă expresie sub formă poetică, învăţăturii Bisericii despre Maica Domnului.

Slujbe și rânduieli

Săptămâna Mare 2023. Ce sunt Deniile și la ce oră încep

Săptămâna Mare 2023. Ce sunt Deniile și la ce oră încep

[Sursa foto: PixaBay]

În zilele de luni, marți, miercuri este oficiată liturghia darurilor mai înainte sfințite. Joi se oficiază Liturghia Sfantului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia. De asemenea, în Joia Mare, se scoate un agnet, care se sfințește fără să se rostească de două ori rugăciunile epiclezei. Se așează pe același disc și se aduc pe Sfânta Masă la Vodohul Mare.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Mai mult de atât, al doilea Agnet se păstrează până în Marțea Luminată. Atunci este uscat și sfărâmat după o rânduială specială. După sfărâmare, se pune într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Preotul împărtășește în cursul întregului an pe cei care nu pot ajunge la biserică, din diferite motive.

În Joia Mare au loc ritualuri ale spălării picioarelor. Acest ritual amintește de gestul de smerenie pe care l-a făcut Iisus Hristos înainte de Cina cea de Taină: spăla picioarele ucenicilor.

Citește și: O femeie care și-a pierdut fiul nu a crezut în Dumnezeu până nu a intrat în moarte clinică. Ce a văzut în lumea de dincolo- VIDEO

În Vinerea Mare nu se săvârșeste Sfânta Liturghie. De dimineață se scoate Epitaful din Sfântul Altar și se pune pe o masă, în mijlocul bisericii. Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului. Biserica se înconjoară cu Sf. Epitaf. După aceea, preoții vor așeza Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde rămâne până miercurea din Ajunul Înălțării Domnului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si