Semne criză economică. Din 2007 până în 2009 întreaga lume s-a confruntat cu una dintre cele mai dificile crize economice don toate timpurile

Semne care anunță o criză economică

Marea Recesiune din 2007 a însemnat în Statele Unite ale Americii prăbușirea pieței imobiliare, principalele bănci erau în prag de faliment, pierderi abrupte pe bursă și distrugerea portofoliilor de pensii.

Curba randamentului trezoreriei se inversează

În ultima zi a lunii martie 2022, randamentele obligațiunilor cu maturitate de doi ani emise de Trezoreria Statelor Unite au atins nivelul de 2,337%, și au depășit, pentru prima dată din 2019, randamentele obligațiunilor de zece ani care până în acel moment se situau la 2,331%. 

Citeste si: Producătorii străini de fructe și legume vor să reducă consumul la energie. Ce alternativă ingenioasă au găsit

Specialiștii au explicat că randamentele instrumentelor cu maturitate scurtă au crescut mai rapid, fiind impulsionate de măsurile de înăsprire a politicii monetare adoptate de Federal Reserve. În același timp randamentele situate la capătul lung al curbei, influențate și ele de politica Fed, au fost oarecum oprite de faptul că aceste obligațiuni sunt căutate de investitori pentru a se proteja de efectele războiului din Ucraina. 

Pierderi susținute pe piața de valori

Piața de valori indică încrederea în sănătatea economicii generale. 

„O scădere susținută a valorilor acțiunilor este un indicator principal al profiturilor mai mici care se preconizează a fi obținute de corporații sau cel puțin profituri mai mici decât se așteptase anterior piața de valori”, a spus George Morgan, profesor de finanțe la Colegiul de Afaceri Pamplin din Virginia Tech.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Semne criză economică

Șapte semne care anunță o criză economică.

[Sursa foto: PixaBay]

Creșterea fugitivă a salariilor

Principala cheltuială în afaceri este reprezentată de salariile angajaților. Când nivelurile șomajului sunt scăzute duce la un deficit de muncitori calificați pe piața muncii, ceea ce obligă angajatorii să ofere salarii din ce în ce mai mari.

„Inflația salarială este văduva neagră a indicatorilor economici”. „Când salariile cresc cu 4% sau mai mult an de an, aceasta devine o cheltuială nesustenabilă pentru întreprinderi, iar acestea trebuie să încetinească creșterea și să reducă locurile de muncă.”, susține Wes Moss, strateg șef de investiții la Capital Investment Advisors. 

Totodată, acesta a spus că o creștere bruscă a salariilor este primul semn al unei crize economice.

Creșterea inflației

La fel ca și creșterea salariilor, un nivel acceptabil al inflației este un lucru bun. Înseamnă că șomajul este scăzut, lucrătorii sunt plătiți bine și își cheltuiesc banii. Dar pe măsură ce solicitarea de bunuri de larg consum este în creștere, la fel și prețurile cu amănuntul, care este ceea ce determină inflația, potrivit money.howstuffworks.com.

Șomajul scade

Nivelul șomajului ar trebui să înceapă să crească înainte de recesiunea propriu-zisă a șomajului și să se accentueze în cea mai gravă perioadă a acesteia.

La sfârșitul lunii iulie 2022, în România rata șomajului era de 2,56%.

O scădere a construcției și vânzărilor de locuințe

Piața imobiliară reprezintă unul dintre principalii factori ai economiei. Doi dintre indicatorii clari ai unei recesiuni sunt scăderile construcțiilor și scăderile în vânzări.

Imaginea de ansamblu devine neclară

Deși toți indicatorii prezentați anterior au strânsă legătură între ei, imaginea economică de ansamblu este foarte importantă. Indicele economic lider (LEI) este compus din indicatori economici și arată o posibilă imagine a crizei economice.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Este compus din mai mulți indicatori economici:

  • Ore mediu săptămânal, producție
  • Cererile inițiale medii săptămânale pentru asigurarea de șomaj
  • Noile comenzi ale producătorilor, bunuri de larg consum și materiale
  • Institutul pentru Managementul Aprovizionării Indexul comenzilor noi
  • Noile comenzi ale producătorilor, bunuri de capital non-apărare, excluzând comenzile de avioane
  • Autorizații de construire, locuințe private noi
  • Prețurile acțiunilor, 500 acțiuni comune
  • Leading Credit Index, un compus de indicatori financiari legați de creditare și creditare
  • Margerea ratei dobânzii, obligațiunile de trezorerie pe 10 ani mai puțin fondurile federale
  • Așteptările medii ale consumatorilor pentru condițiile de afaceri

Când viitorul economic este unul bun, cererile de producție cresc, rata șomajului scade, iar încrederea consumatorilor crește, dar în unele situații este exact opusul. „Șansele de recesiune cresc în mod semnificativ în mod istoric”, susține Moss.

Semne criză economică

Șapte semne care anunță o criză economică.

[Sursa foto: PixaBay]

Cum se iese cel mai ușor dintr-o criză economică

Iată câteva sfaturi pentru a ieși dintr-o criză economică. 

  • Maximizează-ți economiile în lichidități (conturi de economii, conturi bancare, depozite la termen, investiții de tipul titlurilor de stat)

  • Realizează-ți un buget
  • Minimizează facturile lunare
  • Achită la timp facturile și utilitățile
  • Utilizează toate tipurile de variante pentru a reduce costurile
  • Achită-ți creditele bancare
  • Modifică-ți creditele (poți solicita o recalculare sau o refinanțare)
  • Găsește și alte surse de venit
  • Fă economii
  • Creează-ți cât mai multe relații și conexiuni

Citeste si: Anunțul lui Vladimir Putin a întărit dolarul american la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si