Close sidebar
Close sidebar

Sărbătoare 11 august 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox

Sărbătoare pentru creștini. Pe data de 11 august se sărbătorește Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopului. Pentru ce este prăznuit Sf. Nifon?

Elena Tasca,

Sf. Nifon, 11 august 2023, sărbătoare cu cruce neagră pentru creștini

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Pe data de 11 august, în postul Adormirii Maicii Domnului, creștinii îl prăzmuiesc pe Sf. Nifon, cunoscut drept Patriarhul Constantinopolului. Află ce a oferit Sf. Ierarh Nifon creștinității.

Cine a fost Sf. Nifon

Sfântul Nifon, prăzmuit pe 11 august, s-a nascut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440. La botez a primit numele Nicolae.

A primit numele de Nifon, când a fost tuns în călugărie, de la vestitul pustinc Antonie.

În 1483 este chemat la slujirea arhierească, în funcția de Mitropolit al Tesalonicului, iar după trei ani, a devenit patriarh al Constantinopolului, după cum este cunoscut și în zilele actuale.

[Sursa foto: Freepik]

A fost îndepărtat din scaunul de Mitropolit al Tesalonicului de Sultanul Baiazid al II-lea, în anul 1488.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

A ajuns la Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul din Bulgaria, unde a ridicat un schit în care a locuit până în anul 1496 când a fost chemat la conducerea Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.

Exilat de turci pentru a doua oară, Sf.

Ierarh Nifon a ajuns în Țara Românească, chemat de domnitorul Radu cel Mare pentru a reorganiza Biserica, în 1502. A părăsit Țara Românească din cauza unei aventuri dintre sora domnitorului Radu cel Mare și un boier cunoscut.

S-a retras pe Sfântul Munte, unde a trecut la cele veșnice pe data de 11 august 1508, la mănăstirea Dionisiu.

În prezent, moaștele Sf. Nifon se află la Biserica Sf.

Dumitru, Catedrala Mitropoliei Craiova.

Citește și: Calendar ortodox 9 august 2023: Ce sărbătoare este miercuri?

Darurile aduse de Sf. Nifon

Sf. Nifon a fost primul sfânt canonizat pe teritoriu românesc, în anul 1517, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, domnitorul care i-a adus moaștele în Țara Românească.

[Sursa foto: Freepik]

Acesta a creat Rugăciunea de Dezlegare, cea care se citește la sluja ținută de înmormântări. De asemenea, Sf. Nifon a oferit culturii creștine și trilogia macariană, formată din Liturghier(1508), Octoih(1510) și Tetraevanghelier(1512), potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Mesaje cu La mulți ani de Sf. Maria 2023 pentru data de 15 august: Felicitări și urări frumoase

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI