Close sidebar
Close sidebar

Sărbătoare 25 mai 2023: Înălțarea Domnului și a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox!

Sărbătoare 25 mai 2023. Este sărbătoare mare joi, pe 25 mai 2023. În această zi, în Biserica Ortodoxă are loc sărbătoarea Înălțării Domnului și a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Madalina Grigore,

Sărbătoare 25 mai 2023: Înălțarea Domnului și a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox!

[Sursa foto: Colaj Pexels]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sărbătoare 25 mai 2023. Înălțarea Domnului   este prăznuită de Biserica Ortodoxă în acest an, pe data de 25 mai.  Prin înălţarea Sa la cer, se încheie activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morţii şi a păcatului. 

Pe data de 25 mai, creștin-ortodocșii sărbătoresc „A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Sărbătoare 25 mai 2023: Înălțarea Domnului și a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox!

Sărbătoare 25 mai 2023: Înălțarea Domnului și a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ținând cont de faptul că Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele Ortodox, această sărbătoare nu are o dată fixă, ci este în funcție de ziua în care pică Paștele. Cu toate acestea, Înălțarea Domnului pică în fiecare an în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.

După Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.

Despre această sărbătoare se spune că este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii și s-a așezat de-a dreapta Tatălui.

Citește și: Calendar 25 mai ortodox 2023. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii: Înălțarea Domnului

Sărbătoare 25 mai 2023: Înălțarea Domnului și a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox!

Irod a fost cel care a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Din cauza  că aceștia se temeau că Ioan Botezătorul ar putea să învie dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap. 

Irod a poruncit ca trupul lui Ioan Botezătorul să fie separat de cap. Astfel, Irod a trimis ucenicilor doar trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia, capul fiind îngropat de Irodiada în curtea sa. 

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecăm de Ispas! Calendar ortodox pentru luna mai 2023

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat îngropat în acel loc până în vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, când prin doi monahi, a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar.

Potrivit tradiției, în timpul crizei iconoclastice, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, fiind adus apoi la Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta fiind cea de-a treia aflare a capului Sfântului Ioan.

Nu e bine să muncești sau să faci curat în gospodării.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce se dă de pomană în această zi? Puțini credincioși știu, de fapt, acest lucru!

Tot în această zi de sărbătoare, credincioșii nu vor consuma fructe și legume de culoare roșie, nu vor bea vin roșu și nici alte băuturi de această culoare.

Nu se consumă alimente rotunde, deoarece amintesc de Capul Sfântului Ioan Botezatorul.

Sărbătoare 25 mai 2023: Înălțarea Domnului și a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox!

Calendar ortodox mai 2023

1L Sf. Prooroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie

Citeste si: S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”- antena3.ro

2M Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare în Constantinopol;      †) Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patr. Constantinopolului; Sf. Matrona din Moscova

3M      †) Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra      (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

4J Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Cuv. Monica, mama Fer. Augustin

5V Sf. M. Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou      (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

6S Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar

7D Arătarea pe cer a semnului Sf. Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat

Duminica a IV-a după Paști (a slăbănogului de la Vitezda); Ap. Fapte IX, 32-42; Ev. Ioan V, 1-15; glas 3, voscr. 5

8L †) Sf. Ap. și Ev. Ioan Teologul; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare

9M Sf. Prooroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nicolae la Bari

10M Înjumătățirea praznicului Cincizecimii; Sf. Ap. Simon Zilotul      (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

11J Sf. Sfințit Mc. Mochie pr.;Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor

12V      †) Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ier. Epifanie, arhiep. Ciprului și Gherman, patriarhul Constantinopolului             (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

13S Sf. Mc. Glicheria; Sf. Cuv. Serghie Mărt.

14D Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, ep. Ciprului;

Duminica a V-a după Paști (a Samarinencii); Ap. Fapte XI, 19-30; Ev. Ioan IV, 5-42; glas 4, voscr. 7

15L Sf. Cuv. Pahomie cel Mare;      †) Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitr. Moldovei

16M Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit;      †) Sf. Cuv. Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”- antena3.ro

17M Odovania Înjumătățirii praznicului Cincizecimii; Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan      (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

18J Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin

19V Sf. Mc. Patrichie, ep. Prusei      (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

20S Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi

21D †) Sf. Împ., întocmai cu ap., Constantin și mama sa, Elena

Duminica a VI-a după Paști (a orbului din naștere); Ap. Fapte XXVI, 1; 12-20; Fapte XVI, 16-34; Ev. Ioan X, 1-9; Ioan IX, 1-38; glas 5, voscr. 8

22L Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic

23M Sf. Ier. Mihail Mărt., ep. Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa

24M Odovania praznicului Învierii Domnului; Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat     (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

25J (†) Înălțarea Domnului (Ispasul); Ziua Eroilor; † A treia aflare a capului Sf. Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului      (Nu se fac nunți)

26V Sf. Ap. Carp și Alfeu; Sf. Mc. Averchie și Elena      (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27S      Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, ep. Sardei; Sf. Mărt. Ioan Rusul

28D Sf. Ier. Eutihiei, ep. Melitinei și Nichita, ep. CalcedonuluiDuminica a VII-a după Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic); Ap. Fapte XX, 16-18; 28-36; Ev. Ioan XVII, 1-13; glas 6, voscr. 1029LSf. Mc. Teodosia, fecioara; Sf. Sfințit Mc. Olivian

30M Sf. Cuv. Isaachie Mărt. și Varlaam31MSf. Mc. Ermie, Eusebiu și Haralambie       (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

31 M Sf. Mc. Ermie, Eusebiu și Haralambie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți).

Citește și:    Calendar ortodox 17 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI