In articol:
- Buna Vestire 2022. Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox?
- Buna Vestire 2022, superstiţii
- Buna Vestire 2022, tradiţii şi obiceiuri
Buna Vestire 2022 mai este cunoscută în popor și ca Ziua Cucului sau Blagoslovenie și este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire 2022. Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox?
La data de 25 martie este prăznuită prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, Buna Vestire sau popular Blagoslovenie.
La praznicul Bunei Vestiri, Dumnezeu, care pururea poartă grijă neamului omenesc a trimis pe Unul-Născut Fiul Său în lume, spre mântuirea noastră.
El a încredinţat această taină numai unuia din slujitorii Săi, slăvitului Arhanghel Gavriil.
Astfel, l-a trimis pe acesta, mai înainte cu nouă luni de Naşterea după trup a Fiului, la Sfânta Fecioară Maria, din Nazaret, curată fiind ea şi vrednică de slujirea aceasta. Şi, venind îngerul în cetatea Nazaret, i-a zis: ,,Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!” (Luca 1, 28).
Fiind mai mult nedumerită decât înspăimântată, Fecioara Maria se întrebă în taină ce poate să însemne cereasca salutare.
Arhanghelul a înţeles-o şi a liniştit-o, zicând: ,,Nu te teme, Marie, că ai aflat har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui – Iisus.
Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema, şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său şi, împărăţia Lui nu va avea sfârşit.”
Citeste si: Moșii de iarnă 2022. Când se fac pomeni pentru Sâmbăta Morţilor?
Astfel, Fecioara, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu S-a zămislit, ca prunc omenesc, prin venirea Duhului Sfânt, în pântecele Preacuratei, iar îngerul s-a făcut nevăzut.
Aşa a început să se împlinească taina mântuirii noastre: Fiul lui Dumnezeu a devenit Fiu al omului, Dumnezeu S-a făcut om, ca pe om să-l mântuiască, prin vrerea şi rânduiala Lui, din nespusă dragoste pentru făptura Sa.
În cinstea Praznicului Bunei Vestiri s-au scris alese cântări, printre care cea mai de seamă este Acatistul Bunei Vestiri , alcătuit în secolele V-VI la Constantinopol.
Acatistul Bunei Vestiri este citit zilnic în mânăstiri şi la casele credincioşilor, iar în biserici se săvârşeşte în mod solemn în cadrul Deniei Acatistului din săptămâna a cincea a Postului Mare.
Citeste si: Viața și minunile Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur
Buna Vestire 2022, superstiţii
Se crede că dacă cucul începe să cânte, iar tu eşti pe stomacul plin, vei avea parte de bogăţie şi avuţii. Însă dacă cântecul cucului te va surprinde pe stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.
La sate se crede că ouăle făcute în ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști. Astfel gospodinele obișnuiesc să arunce ouăle din cuiburile păsărilor de curte.
În ziua de Buna Vestire să nu pui mâna pe ou, să nu cauți găinele de ou, cloștele să nu pui, căci ies pui strâmbi, suciți, cu două capete.
Se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoslovenie, așa va fi și în ziua de Paști.
Conform unei alte superstiții dacă la Buna Vestire este frunza verde în codru, atunci anul va fi îmbelșugat.
Dacă în ziua de Blagoslovenie va fi frumos, anul va fi unul bun, iar dacă vremea în ziua de Blagoslovenie este una amestecată, când soare, când ploaie, atunci anul nu va fi tocmai bun.
Buna Vestire 2022, tradiţii şi obiceiuri
Sărbătoarea Bunei Vestiri se mai numește și Ziua Cucului, denumire legată de cântecul cucului care începe întotdeauna de Blagoslovenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.
În tradiţia populară se spune că pasărea pe care o numim cuc, nu este de fapt cucul adevărat, cel care avea pene de aur, ci perechea acestuia, Sava.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În vremuri demult trecute, cucul și Sava trăiau împreună pe pământ, ca soț și soție. Sava i-a fost însă necredincioasă cucului, care a decis să o părăsească și să plece în cealaltă lume.
Sava, văzând că acesta nu glumește, ci o lasă și pleacă, l-a întrebat când și unde să-l caute.
Astfel, Sava recunoscându-și greșeala și voind să o îndrepte, cum au sosit Blagosloveniile, cum a început să zboare din ramură în ramură și să strige “cucu, cucu”. În zadar însă, deoarece cucul, perechea Savei, nu se va mai întoarce niciodată. În acest fel, an de an, Sava cântă “cucu, cucu” și zboară din pom în pom, doar, doar își va putea regăsi perechea.
Citeste si: Rugăciuni pentru Buna Vestire: Te apără de necazuri şi boli
În unele regiuni ale ţării, membrul casei care se trezeşte primul, tămâiază toată casa pentru ca spurcăciunile să stea departe de ogradă. După ce s-a tămâiat casa, se continuă cu animalele şi pomii fructiferi. Dacă se observă că unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le “dacă nu rodești, te tai!”.
În unele sate din România se obişnuieşte ca în ziua Bunei Vestiri să se aprindă focul în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. În acest fel îngerii se încălzesc, mănâncă și bea apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.
Tradiția ne mai spune și că în ziua Bunei Vestiri oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.
În ziua de Buna Vestire, pescarii care vor să prindă mult pește, merg la biserică de unde iau anafură. O bucățică din această anafură o pun apoi în gura primului pește prins, pe care îl aruncă înapoi în baltă spunând: “Du-te! Și cu câți te vei întâlni, spune-le la toți să vină la mine!”