Sărbătoare 30 august 2021: Se spală azi de Sfântul Alexandru?
Multe persoane se întreabă dacă se spală astăzi, pe 30 august 2021, de Sfântul Alexandru. Iată ce ne spun preoţii!
Astăzi, în calendarul ortodox, este sărbătoare cu cruce neagră. Sunt pomeniţi următorii sfinţi: Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului; Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei; Sfântul Ierarh Ioan, Patriarhul Constantinopolului; Sfântul Ierarh Pavel cel Nou, Patriarhul Constantinopolului; Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului; Sfântul Alexandru din Svir;
Preoţii spun că treburi casnice nu se fac în zilele de duminică, atunci când credincioșii merg de dimineață la biserică, apoi iau prânzul cu familia și ziua trebuie să continue în tihnă.
Aşadar, astăzi, 30 august 2021, fiind sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox, putem spăla şi face alte treburi în casă.
Sfântul Alexandru s-a născut în anul 239, în Calabria, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena.
Citeste si: Sfântul Alexandru 2021: Mesaje, felicitări şi urări cu La mulţi ani Alexandru şi Alexandra!
De tânăr, a trăit în pustnicie și rugăciuni, apoi a mers în Grecia, împreună cu doi ucenici, Vitalie si Nichifor, iar de acolo la Bizanț, unde pastorea Sfântul Mitrofan (306-325). Acesta l-a hirotonit pe Alexandru horepiscop în anul 314.
În anul 325, la Sinodul Ecumenic de la Niceea, convocat de împăratul Constantin cel Mare, arhiepiscopul Mitrofan nu a putut participa și a fost înlocuit de Alexandru.
Acolo l-a combătut pe Arie, unul din preoții săi slujitori, care începuse să predice altă învățătură, neconforma cu tradiția și credința Bisericii.
La început, Alexandru a încercat să rezolve noua tensiune în mod pașnic. Arie și adeptii sai au refuzat orice conciliere, motiv pentru care a fost chemat în fața unui sinod local (321). Acolo, Arie va susține că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl.
În sprijinul apărării ortodoxiei a fost chemat și Osie, episcop de Cordova. Criza s-a accentuat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), care îl excomunica pe Arie.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Numele Alexandru a fost purtat de 22 de domnitori ai celor două țări românești. Primulul a fost Nicolae Alexandru, domn al Țării Românești din 1352. Alexandru este un nume frecvent întâlnit în onomastica românească.
Citeste si: Sfantul Alexandru. Ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecti in aceasta zi
Se spune că aceștia au personalități puternice, sunt ambițioși și independenți. Firea fermecătoare a acestora îi face ușor plăcuți în orice împrejurare. Nu sunt însă la fel de răbdători.
Numele a fost foarte popularizat în special de Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare, educat de către Aristotel, care a rămas în istorie că un comandant de oști excepțional, un mare cuceritor și cel care a unificat sub dominația greacă o mare parte a lumii antice, răspândind astfel în lumea mediteraneeană și orientală cultura și civilizația greacă.
În această zi de sărbătoare, se spune că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău
Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi cu cei năpăstuiți de soartă
De Sf. Alexandru creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea Sfântului Alexandru.
Citeste si: Sfântul Alexandru: Mesaje, felicitări şi urări cu La mulţi ani Alexandru şi Alexandra!
“Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul?
Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este.
Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.
Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.
Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.
Citeste si: Calendar ortodox 30 august 2021: Sărbătoare mare azi. Ce nu ai voie să faci de Sf. Alexandru?
Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta.
Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul.
Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele).
Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”