Close sidebar
Close sidebar

Sărbătoare 9 septembrie 2022: Tot ce trebuie să ştii despre Sf. Ana. Calendar ortodox

Sărbătoare 9 septembrie 2022: Sfânta Ana este sărbătorită de creștinii ortodocși în fiecare an în data de 9 septembrie. De asemenea, Adormirea Sfintei Ana este prăznuită pe 25 iulie. Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria, este prăznuită în calendarul orthodox odată cu soțul ei, Sfântul Ioachim.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sărbătoare 9 septembrie 2022: Numele Ana vine din evreiască şi are semnificaţia „Iahve (Dumnezeu) a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani.  

Când se sărbătorește Sf. Ana?

Biserica Ortodoxă Română îi celebrează pe Sfinții Părinți ai Fecioarei Maria, Sf. Ioachim și Sf. Ana sunt sărbătoriți în calendarul ortodox pe 9 septembrie. Potrivit Evangheliei, datorită credinței și cuvioșiei lor, s-a născut Maica Domnului, implicit Isus Hristos.

Conform trdițiilor și supersițiilor populare, cine face treabă de sărbătoarea Sfintei Ana va fi pedepsit cu somnul lung al morții.

De aceea, pe 9 septembrie nu se fac treburi casnice ori ale câmpului.

Citeste si: Ce nume au onomastica de Sfânta Maria Mică. Sărbătoarea este pe 8 septembrie

În tradiția populară se mai spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care au trecut a cele veșnice.

Cine au fost Sfinții Ioachim și Ana?

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Sfânta Ana este mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, aceasta reprezentând un moment important în istoria creștinilor. Conform scrierilor bisericești, Sfânta Ana ar fi provenit din neam preoțesc, fiind mezina marelui preot Matan.

Sfânta Ana s-a cununat cu înțeleptul Ioachim din Galileia. Evanghelia spune că Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotriva spunea: „Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”.

Şi Ana plângea pentru lipsa copiilor şi se roaga Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria.

Conform unor scrieri bisericești, pe când copila ei era încă micuță, Sfânta Ana ar fi încredințat-o la Templu, drept ofrandă neprihănită. Așa se face că Fecioara Maria a rămas orfană timpuriu, deși mama ei a trăit 69 de ani, iar tatăl 80 de ani.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ana

Tradițiile arată că cine face treabă în ziua aceasta de sărbătoare va fi pedepsit cu somnul lung al moții. Azi nu se fac treburi casnice sau muncile câmpului.

Tradiția populară mai arată și că este bine ca în această zi să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care nu mai sunt în viață. Sfânta Ana era din seminitia lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului. Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, Sovi și Ana, care a născut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Ana era mezina familiei și s-a căsătorit cu înțeleptul Ioachim din Galileia.

Citeste si: Sărbătoare 8 septembrie 2022: Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI