In articol:
Sărbătoare 9 septembrie 2022: Numele Ana vine din evreiască şi are semnificaţia „Iahve (Dumnezeu) a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani.
Când se sărbătorește Sf. Ana?
Biserica Ortodoxă Română îi celebrează pe Sfinții Părinți ai Fecioarei Maria, Sf. Ioachim și Sf. Ana sunt sărbătoriți în calendarul ortodox pe 9 septembrie. Potrivit Evangheliei, datorită credinței și cuvioșiei lor, s-a născut Maica Domnului, implicit Isus Hristos.
Conform trdițiilor și supersițiilor populare, cine face treabă de sărbătoarea Sfintei Ana va fi pedepsit cu somnul lung al morții.
Citeste si: Ce nume au onomastica de Sfânta Maria Mică. Sărbătoarea este pe 8 septembrie
În tradiția populară se mai spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care au trecut a cele veșnice.
Cine au fost Sfinții Ioachim și Ana?
Sfânta Ana este mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, aceasta reprezentând un moment important în istoria creștinilor. Conform scrierilor bisericești, Sfânta Ana ar fi provenit din neam preoțesc, fiind mezina marelui preot Matan.
Sfânta Ana s-a cununat cu înțeleptul Ioachim din Galileia. Evanghelia spune că Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotriva spunea: „Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”.
Conform unor scrieri bisericești, pe când copila ei era încă micuță, Sfânta Ana ar fi încredințat-o la Templu, drept ofrandă neprihănită. Așa se face că Fecioara Maria a rămas orfană timpuriu, deși mama ei a trăit 69 de ani, iar tatăl 80 de ani.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Ana
Tradițiile arată că cine face treabă în ziua aceasta de sărbătoare va fi pedepsit cu somnul lung al moții. Azi nu se fac treburi casnice sau muncile câmpului.
Tradiția populară mai arată și că este bine ca în această zi să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care nu mai sunt în viață. Sfânta Ana era din seminitia lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron.
Citeste si: Lora, pe urmele Denisei Tănase? Cosmeticele artistei se vând ca pâinea caldă- radioimpuls.ro
Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului. Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, Sovi și Ana, care a născut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Ana era mezina familiei și s-a căsătorit cu înțeleptul Ioachim din Galileia.
Citeste si: Sărbătoare 8 septembrie 2022: Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică