Sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul ortodox pe 18 decembrie 2024! Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul
Este sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul ortodox pe 18 decembrie 2024! Află cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul
Pe 18 decembrie, în Calendarul ortodox este sărbătoare cu cruce neagră. Vorbim de o zi dedicată Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai importanți sihaștri ai Moldovei medievale. Acesta este cunoscut și sub numele de Daniil Schimonahul sau Daniil cel Nou, pentru a fi distins de prorocul Daniil din Vechiul Testament.
Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea într-un sat din apropierea orașului Rădăuți.
Dornic să se retragă în liniște și rugăciune, Cuviosul Daniil a ales un loc izolat, pe o stâncă de pe malul pârâului Viteul, unde a săpat cu propriile mâini un paraclis în piatră. Până astăzi se mai pot vedea pridvorul, naosul și altarul acestuia, precum și o încăpere săpată tot în stâncă, care i-a servit drept chilie.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Calendar ortodox decembrie 2024: De la Ignat, până la Anul Nou. Cele mai importante sărbători
Potrivit tradiției, Cuviosul Daniil Sihastrul a jucat un rol esențial în viața Ștefan cel Mare, voievodul Moldovei. Se spune că Sfântul Daniil i-ar fi prezis încă din tinerețe că va urca pe tronul Moldovei. De asemenea, atunci când Ștefan Vodă s-a confruntat cu momente de cumpănă, Cuviosul l-a îndemnat să continue lupta împotriva turcilor pentru a apăra țara și credința ortodoxă.
Din sfaturile și rugăciunile Sfântului Daniil s-a născut și ideea zidiri Mănăstirii Putna, un simbol al spiritualității și rezistenței moldovenești.Canonizarea oficială a Sfântului Daniil Sihastrul a avut loc pe 20 iulie 1992, hotărârea fiind luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. S-a stabilit ca prăznuirea sa să fie în fiecare an, pe 18 decembrie.
Citește și: Ignatul 2024: Cum se face pomana porcului? Tradiții și obiceiuri românești de mult uitate
Imaginea sa a fost pictată pentru prima dată în anul 1547, la inițiativa mitropolitului Moldovei, Grigorie Roșca, ucenic al sfântului. Chipul Sfântului Daniil apare cu aureola de sfânt, ținând în mână un pergament pe care scrie: "Veniți, fiilor, ascultați-mă pe mine și vă voi învăța frica Domnului" (Psalmul 33, 11).