Close sidebar
Close sidebar

Sarbatoare cu cruce rosie in calendar! Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, iar crestinii trebuie sa posteasca

Pe 29 august credinciosii praznuiesc Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Credinciosii postesc in aceasta zi, ca sa nu se asemene cu Irod, cel care, din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Credinciosii postesc in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu se asemene cu Irod, care, din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa le fie viata asemenea cu cea pe care a dus-o Ioan, ascetica.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Se spune ca ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor. Dupa cum se postestese in fiecare vineri, pentru rastiginire, tot astfel se cuvine postul in aceasta zi.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare cu semnificatie escatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului.

Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos- chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca acela care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune, in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge in Rai, relateaza crestinortodox.ro.

Traditia spune ca in aceasta zi nu se bea vin rosu si nici nu se mananca varza. Iata explicatia preotilor:  “Traditia spune ca, in ziua de 29 august, crestinii trebuie sa tina post negru sau aspru in care sunt permisi doar struguri si apa. Nu se bea vin rosu, deoarece in credinta acesta reprezinta sangele Botezatorului. Nu se mananca fructe sau legume rosii si nici varza, pentru ca pe varza ar fi fost taiat capul profetului.
De asemenea, nu se mananca fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI