Pe 26 octombrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, una dintre cele mai importante figuri ale creștinismului ortodox și ocrotitorul orașului Tesalonic.

Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie

Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Conform Sinaxarelor, era fiul prefectului din Tesalonic, fiind crescut într-o familie creștină. După moartea tatălui său, Dimitrie a fost numit guvernator al Tesalonicului.

Deși îndeplinea o funcție înaltă, Dimitrie nu și-a ascuns credința creștină, lucru care l-a adus în conflict cu împăratul Maximian.

În acea perioadă, creștinii erau persecutați și adesea forțați să participe la lupte de gladiatori. Potrivit tradiției, un tânăr creștin pe nume Nestor a cerut binecuvântarea Sfântului Dimitrie pentru a lupta împotriva gladiatorului Lie, favorit al împăratului. Dimitrie l-a însemnat pe Nestor cu semnul crucii și i-a spus: „Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”. Cu ajutorul rugăciunilor Sfântului Dimitrie, Nestor l-a învins pe Lie, dar acest act a dus la condamnarea la moarte a ambilor. Nestor a fost decapitat, iar Sfântul Dimitrie a fost străpuns cu sulițele. Conform tradiției, din trupul său nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu numeroase tradiții populare și obiceiuri, în special în mediul rural din România.

Este considerat un moment de tranziție între toamnă și iarnă, iar Sfântul Dumitru este văzut ca protectorul păstorilor și al animalelor domestice. Se spune că el „deschide iarna”, la fel cum Sfântul Gheorghe, sărbătorit în primăvară, „deschide vara”.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Schema din spatele asasinatului cu bombă de la Arad. Filmul uciderii milionarului Ioan Crișan- antena3.ro

Citeste si: Surpriză de proporții. Cât a ajuns să valoreze o bancnotă emisă pentru eclipsa totală de soare din 1999- wowbiz.ro

Unul dintre obiceiurile specifice este „focul lui Sâmedru”, practicat în noaptea din ajunul sărbătorii. Oamenii aprind focuri mari, peste care tinerii sar pentru a avea noroc, sănătate și protecție împotriva relelor. Acest ritual simbolizează curățirea și alungarea spiritelor rele. De asemenea, se crede că Sfântul Dumitru aduce bruma și primele semne ale iernii.

În unele regiuni, de Sfântul Dumitru se obișnuiește să se împartă alimente pentru sufletele celor adormiți, iar gospodarii dau ofrande de colaci, mere și nuci.

Originea numelui Dimitrie

Numele Dimitrie provine din greacă, fiind derivat de la zeița pământului, Demetra. Cu toate acestea, în creștinism, numele a primit o nouă semnificație, referindu-se la ocrotirea și grija divină pentru poporul creștin. În România, numele Dumitru este extrem de popular, iar aproximativ 331.485 de români își sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Dumitru.

Citeste si: VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se va desfășura evenimentul special din viața fiului. „Să se audă că e nuntă aici, în sat, că se însoară Iancu cel frumos.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si