Sărbătoare mare pe 7 decembrie 2021. Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniștită.

Sfânta Muceniță Filofteia și-a petrecut copilăria în credință

Sfânta Muceniță Filofteia a viețuit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă încă nu se ştie cu exactitate dacă era din neam de români sau de bulgari.

Numele ei în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă faţă de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârsta de numai 12 ani. Chiar dacă moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. De aceea, Muceniţa a fost învrednicită cu harul de a alunga seceta, fiind numită şi "aducătoarea de ploi". În scrierile religioase s-au consemnat mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate în anul respectiv.

Citeste si: Acatistul Sf. Nicolae: Are puterea de a vindeca suferințele

Care este legenda celei cunoscute în popor si sub numele de „Sfântulița”?

Mama Filofteiei s-a ocupat de educaţia unicei sale fiice, pe care a crescut-o cu credinţeă și evlavie. Tânăra a fost învăţată încă de mică de mama ei să postească, să meargă la biserică, să asiste la slujbele religioase din localitatea natală şi să fie milostivă cu oamenii sărmani. Însă, mama Muceniţei a murit când fiica ei avea o vârstă fragedă.

După ce a rămas văduv, tatăl Muceniţei s-a hotărât să se recăsătorească.

Însă, la scurt timp, Filofteia a constatat că mama vitregă n-o iubea, că era aspră cu ea: o bătea şi o certa, pârând-o tatălui ei de câte ori avea ocazia.

Cu toate acestea, Filofteia continua oamenii sărmani, dăruidu-le acestora o parte din hainele ei şi din mâncarea pe care trebuia s-o ducă tatălui ei, care muncea la câmp. Deseori, tatăl fetei se plângea soţiei că nu-i ajunge mâncarea pe care i-o aduce fiica lui la câmp. În schimb, noua lui soţie se dezvinovăţea, spunându-i că-i trimite multă mâncare, cât să-i ajungă toată ziua. În cele din urmă, tatăl Muceniţei a aflat că fiica lui împărţea săracilor o parte din mâncarea care i se cuvenea lui.

Într-o zi, băbatul a vrut să se convingă şi a urmărit-o. În clipa când a văzut că Filofteia împărţea săracilor o parte din mâncarea care i se cuvenea, în culmea supărării, tatăl Sfintei a vrut s-o bată, ca de obicei. Dar în acele momente de supărare, orbit de mânie, el a aruncat toporul pe care-l purta cu sine la câmp spre Filofteia, rănind-o grav în picior. Din această cauză, fiica lui, în vârstă de 12 ani, a murit pe loc.

Citeste si: Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În documentele religioase, se spune că locul în care Filofteia a murit a fost învăluit de o lumină puternică. După ce furia lui s-a mai domolit, tatăl Sfintei Filofteia a vrut să-i ridice trupul, dar n-a putut nici să se apropie de corpul ei, şi nici să-l ridice. Îngrozit de acestea, ucigaşul a alergat în cetate şi a mărturisit arhiepiscopului şi conducătorilor cetății ce nenorocire s-a întâmplat şi că trupul fetei este învăluit de o strălucire cerească. Aflând cumplita veste, ahiepiscopul, însoţit de mai-marii cetăţii şi de multă lume au pornit spre locul faptei cu multe lumânări aprinse, cu tămâie, rostind rugăciuni. Când au văzut că trupul copilei este învăluit de acea lumină dumnezeiască, cu toţii s-au minunat şi l-au lăudat pe Dumnezeu, făcătorul de minuni.

Mai apoi, împreună cu arhiepiscopul, cei veniţi au încercat să ridice trupul sfintei şi să-l ducă în cetate. Dar n-au putut să-l urnească din loc, nici când au rostit multe rugăciuni şi s-au înspăimântat. Trupul ei era greu ca piatra.

Atunci, s-au gândit că sfânta poate vrea să se odihnească într-un anumit loc sfânt. Astfel, cei care-l ajutau pe tatăl Sfintei Filofteia să-i ridice trupul au început să rostească nume de țări, de mănăstiri şi de biserici, rânduite în preajma locurilor natale, apoi au invocat şi numele unor lăcaşuri sfinte de renume, existente peste Dunăre. Abia când a fost rostit numele Bisericii Domneaşti din Târgul Argeşului, trupul ei a devenit mult mai uşor. Atunci, ei prezenţi, care asistau la ineditul eveniment, l-au înştiinţat pe domnitorul Radu Vodă( cel care zidise biserica invocată de Muceniţă), vestindu-l că Sfânta vrea să se odihnească în acel sfânt lăcaş. Când au fost aduse în Ţara Românească, moaştele au fost însoţite de un mare alai, credincioşii purtau multe făclii, iar racla a fost aşezată în Biserica Domnească „Sfântul Nicolae," pe atunci Catedrală Metropolitană, împlinindu-se astfel voinţa Sfintei Muceniţe. Acolo cinstitele ei moaşte au rămas până când domnitorul Neagoe Basarab a înălţat Mănăstirea Curtea de Argeş (sfinţită în anul1886). Atunci, moaştele au fost mutate în biserica Mănăstirii, iar în zilele noastre racla cu sfintele moaşte este aşezată în Paraclisul acestui venerat lăcaş de cult. 

Sf. Muceniță Filofteia a murit la doar 12 ani

Deoarece că a dovedit milă faţă de toți oamenii sărmani pe care îi întâlnea în calea sa, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârsta de numai 12 ani. Chiar dacă moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

În anul 1791, Mitropolitul Cosma a aruncat blestem de moarte asupra oricui va încerca să împartă trupul Sfântuliței. Și a hotărât ca numai mâna dreaptă a Sfintei Filofteia să fie lăsată la vedere, pentru a fi atinsă de credincioși. Blestemul arhieresc al mitropolitului Cosma Popescu al Ungrovlahiei (1787-1792): „Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindcă ne înștiințăm smerenia Noastră că din Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteii, ce se află în Biserica Domnească din orașul Argeșu, s-ar fi risipindu în mici părticele, iată dar, poruncim cuvioșiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou, lăsându-i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. Și așa pecetluite să le așezi în sicriu. Și să știe fieșcare să se ferească a nu cuteza să ciupească, cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge să ia. Într-aceasta și chip să urmezi! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10.” 

În ziua de 7 decembrie, nu se folosesc în gospodărie obiecte ascuţite: cuţite, furculiţe sau topoare, iar pâinea consumată la masă se rupe cu mâna.

Sărbătoare mare pe 7 decembrie 2021: Cine a fost Sfânta Muceniţă Filofteia

Sărbătoare mare pe 7 decembrie 2021: Cine a fost Sfânta Muceniţă Filofteia

Citeste si: Rugăciune pentru Sfântul Stelian. Cum să te rogi pentru sănătatea și binecuvântarea copiilor

Ce minuni a făcut Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș?

Mucenița Filofteia, supranumită de credincioși și Sfântulița, a reușit de-a lungul timpului să-i ridice pe cei căzuți, să-i facă să vadă pe cei orbi și le-a dat bucuria câtorva zile de viață în plus celor aflați la un pas de moarte.

Unii credincioși vorbesc despre energia specială pe care o resimt atunci când se apropie de racla cu moaștele sfintei.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

În ziua în care este sărbătorită Sf. Filofteia, pentru cei care au murit în urma unei întâmplări ciudate, familia trebuie să se roage în ziua praznicului Muceniţei, cerându-i ajutorul să afle adevărul, în timp, rudele vor afla din ce cauză au murit acele persoane.

Totodată, în această zi, este bine ca mamele să împartă copiilor săraci hrană caldă; se spune că în familia care dăruieşte astfel de ofrande, copiii vor fi ocrotiţi de boli şi de întâmplări dramatice.

Tinerele care vor să se căsătorească trebuie să ceară ajutorul Muceniţei Filofteia. Sunt de mare ajutor slujbele făcute timp de 40 de zile.

În fiecare an, pe 7 decembrie, la Curtea de Argeș este organizat un pelerinaj, unde o mulțime de credincioși vin să atingă moaștele sfinte. Chiar și racla, „Sfântulița” tămăduiește boli, apără oamenii de rele, aduce ploaia pe timp de secetă, protejează animalele și viile. Lumea o știe drept ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, în special a fetelor, cărora le scoate în cale șansa căsătoriei și viața lipsită de griji. Mulţi copii, suferind de diverse tipuri de frică, și-au găsit alinarea la trupul Muceniţei. Sf. Filofteia a devenit ocrotitoarea Ţării Româneşti, locul de unde provenea mama sa. 

Moaștele Sfintei Filofteia se păstrează întregi, într-o raclă de argint aurit la Mănăstirea Curtea de Argeș, acolo unde mulți pelerini merg să se roage, pentru sănătate, binecuvântarea copiilor și vindecarea celor aflați în suferință.

Citeste si: Rugăciunea Sfintei Mucenițe Ecaterina. E bine sa o rostească femeile


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si