Sfântul Paisie de la Neamț a fost născut pe 21 decembrie 1722 și la botez a fost numit Petru. De când era tânăr s-a hotărât să se călugărească, așa că a plecat din Poltave, locul nașterii, în Kiev. Aici îl întâlnește pe Alexei și decid împreună să se mute în Țările Române.

Sărbătoare mare pentru credincioși, azi, 15 noiembrie - Cruce neagră în calendarul ortodox

Citeste si: Cât de des trebuie să mergem la medic?

În România îi cunoaște pe Vasile de la Poiana Mărului, Onufrie de la Carnu și alți sfinți români. După o vreme decide să plece la Sf Munte Athos, unde este tuns monahist și rămâne vreme de 17 ani. Se întoarce în România în 1763, la schitul Vărzărești din zona Buzăului. De aici continuă drumul prin Moldova. Este numit staret la Mănăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. Viețuiește aici din anul 1763 până în 1775, când, datorită ocupației austriece, se retrage cu întreagă obște la Mănăstirea Secu. Sf Paisie va primi în dar de la voievodul Constantin Moruzzi Mănăstirea Neamț.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Sărbătoare mare pentru credincioși, azi, 15 noiembrie - Cruce neagră în calendarul ortodox

Sărbătoare mare pentru credincioși, azi, 15 noiembrie- Cruce neagră în calendarul ortodox

Pentru sfințenia vieții sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamț era cunoscut în toate țările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peșterilor din Kiev și de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei. De aceea, în 1790, mitropolitul Ambrozie, trecând prin Moldova, l-a făcut arhimandrit.

În vremea aceea, mulți dregători, boieri și chiar ierarhi sau domnitori poposeau la Mănăstirea Neamț, dorind să vadă pe acest mare stareț cu viață sfântă. Influența lui a fost mare asupra multor mănăstiri și schituri din Moldova: Dragomirna, Secu, Neamț, Agapia, Văratec, Bisericani, Râșca, Vovidenia, Pocrov, Tarcău, precum și Cernica, Robaia, Căldărușani etc., din țara Românească.

Citeste si: VIDEO| Vinerea Neagră își dezvăluie ofertele! Ce se întâmplă în depozite și ce reduceri sunt puse la bătaie

Pe 15 noiembrie 1794, Sfântul Paisie a murit, la vârsta de 72 de ani și apoi trupul său a fost îngropat la biserica mare a Mănăstirii Neamț.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat în 1988. În ședința Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, s-a hotărât generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamț și în Biserică noastră.

Troparul Sfântului Paisie de la Neamț:

„Apărătorule al dreptei credințe și lauda monahilor, Cuvioase Părinte Paisie, din pruncie iubind pe Hristos, ca un alt Avraam ai părăsit patria ta, în Muntele Athosului nevoindu-te; și, adunând ceată de ucenici, te-ai așezat în țara Moldovei cea binecuvântată și Mănăstirea Neamțului rai pământesc ai făcut-o. Pentru aceasta, împreună cu îngerii, nu înceta a te ruga lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.”

Sărbătoare mare pentru credincioși, azi, 15 noiembrie - Cruce neagră în calendarul ortodox

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Cum sa alegi cea mai buna lampa led pentru unghii?

În această zi, în calendarul ortodox român mai sunt aminitiți și Sfinții: Mucenici și Mărturisitori Gurie, Samona și Aviv; Sfântului Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei; Binecredinciosilor împărați Iustin și Teodora; Sfinților Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si