Sărbătoare mare pentru credincioși la început de noiembrie: „Moșii de toamnă". Vezi care este rugăciunea pe care trebuie să o spui pentru sufletele celor morți
Sâmbătă, 2 noiembrie în România se prăznuiește „Moșii de toamnă". Cu două săptămâni înainte de începerea Postului Crăciunului, creștinii se roagă pentru sufletele celor adormiți.
Moşii de Toamnă reprezintă o sărbătoare care are loc mereu sâmbăta. Această zi este închinată pomenirii sufletelor celor plecaţi dintre noi, iar gospodinele fac pregătiri pentru a fi împărţite.
Sărbătoare mare pentru credincioși la început de noiembrie
În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia populară ca „Moşii de toamnă”.
În toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase de obște pentru cei trecuţi la Domnul.
Una dintre tradiţiile legate de Moşii de Toamnă este aceea ca femeile să cumpere vase şi să le împartă cu mâncare. De asemenea, se poate împărţi doar mâncarea, iar vasele pot fi date înapoi, pentru că, de fapt, cea care conteaza este hrana dată de pomană pentru sufletele celor plecaţi.
Tot în această zi, de Moşii de Toamnă, tradiţia spune că este bine ca femeile să facă colivă, pe care să o ducă la biserică şi să fie citită. În plus, se aprind lumânări pentru sufletele celor adormiţi şi se spun rugăciuni pentru liniştea rudelor plecate la Domnul. O rugăciune puternică pe care este bine să o spuneţi în această zi v-o prezentăm şi noi în continuare.
Vezi care este rugăciunea pe care trebuie să o spui pentru sufletele celor morți
„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri,
căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi. Ingroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.
Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta.
Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inimă; care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la inăltarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pămant la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".
În calendarul creștin ortodox fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morților, însă cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moșii de vară- în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt și Moșii de iarnă- în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți.
Preotul, lect. dr. Marian Mihai de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a declarat pentru Trinitas TV că zilele de pomenire a morților se numesc „moși" pentru că amintim oameni bătrâni sau tineri, care fac parte din neamul nostru.
„La fiecare Sfântă Liturghie, preotul, când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a mai spus pr. lect. dr. Marian Mihai.