Sărbătoare ortodoxă de 1 decembrie. Românii prăznuiesc doi mari sfinți din calendar
Duminică, 1 decembrie, enoriașii de pe teritoriul României prăznuiesc doi mari sfinți, pe lângă Ziua Națională a României.
În fiecare an, pe data de 1 decembrie doi mari sfinți sunt sărbătoriți în calendarul ortodox. Pe lângă ziua Națională a României care este sărbătorită cu mare fast sunt prăznuiți și Sfântul Naum şi Cuviosul Filaret Milostivul. Sfinții sunt renumiți pentru faptul că au marcat religia, datorită vieţii curate pe care au trăit-o în credinţă. Sfântul Proroc Naum este cel care a trăit în cetatea Elcoş.
Sfântul Naum a fost proroc în a doua jumătate a domniei regelui Ezechia (725-697).
Citeste si: Rugăciune post. Atrage binele în viața ta
Sfântul Proroc Naum – Numele Sfântului Cuvios Naum înseamnă odihnă, mângâiere, minte sau pricepere. Proorocul Naum se trăgea din seminția lui Simeon. Locuia în satul Elcos de dincolo de Iordan și a proorocit în a doua jumătate a domniei regelui Ezechia (725-697). A proorocit ninevitenilor că cetatea lor va fi distrusă de foc și apă, lucru care s-a și întâmplat deoarece au mâniat pe Dumnezeu prin necredința lor.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Arsenie Boca- rugăciune de dimineață
Rugăciune către Sfântul Proroc Naum:
„De sus coborând în sufletul tău harul Duhului, prorocule, ţi-a insuflat ţie după vrednicie, lucrare prorocească şi ţi-a pregătit limbă insuflată de Dumnezeu, vrednicule de laudă. Organ atins de Pana Duhului te-ai arătat, lăudând pe Dumnezeu Cel Plin de râvnă şi spunând tuturor că judecata Lui este nepărtinitoare, vrednicule de laudă. Preabinecuvântată, Fecioară Preacurată, izbăveşte pe cei ce te laudă pe tine cu credinţă şi cu dragoste, ca pe o Cinstită Maică a lui Dumnezeu, potolind neîmblânzita sălbăticie a primejdiilor. Amin.”
Citeste si: Sfântul Andrei 2019. Ce este interzis să faci în această zi
Sfântul Cuvios Filaret cel Milostiv – S-a născut în Galatia (Asia Mică), din părinți binecredincioși, Gheorghe și Ana care l-au crescut în lumina faptelor bune. Filaret s-a căsătorit cu Teozva, o fată ce provenea dintr-o familie bogată. După căsătorie, Filaret și Teozva au locuit în satul Amnia din Paflagonia (Asia Mică). Dumnezeu le-a binecuvântat casa cu un băiat (Ioan) și două fete (Ipatia și Evantia).