Scumpirile nu îi lasă pe români să respire nici măcar în prag de sărbători!
Masa de sărbători este mai scumpă anul acesta, însă există și soluții în acest sens. Una dintre ele este achiziționarea cozonacului în rate.
Citește și: Sărbătorile de iarnă vin cu pericole la pachet. Avertismentul medicilor: „Atenție la acești factori de risc!”
Românii pot să cumpere cozonac în rate
Chiar dacă alimentele s-au scumpit mult în ultimul an, românii care își doresc pe masa de sărbători bucate tradiționale le pot avea, dar... în rate. Este cazul tradiționalului cozonac, nelipsit de pe mesele festive ale românilor în apropierea Crăciunului și care în prezent a ajuns să aibă un preț piperat.
Pe internet se poate cumpăra cozonacul în rate. Preparatul tradițional al românilor are un preț mediu de 220 de lei și poate fi achitat în 3, 6 sau chiar și 12 rate.
În cazul în care este plătit în 3 rate, românii vor achita o rată lunară de 73.33 de lei. Pentru rata de 6 luni prețul lunar va fi de 36.66 de leii, iar pentru cei care aleg să achite cozonacul în 12 luni, vor fi nevoiți să scoată din buzunar suma lunară de 18.33 de lei.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Cei ce își doresc o masă autentică românească de sărbători vor trebui să plătească cu 20% mai mult decât în anii precedenți.
Citește și: Locuri instagramabile de Crăciun
Reţetă de cozonac care se desface fâşii
Acestea sunt ingredientele pentru aluatul cozonacului tradițional de Crăciun:
- 1 kg de făină
- 50 g drojdie
- 200 g zahăr
- 5 gălbenuşuri
- 500 ml lapte
- 200 g unt
- coaja de la o lămâie
- coaja de la o portocală
- 1 esenţă de vanilie
Citește și: Masă de Crăciun cu termen de valabilitate
Pentru umplutura cozonacului vom avea nevoie de:
- 4 albuşuri
- 4 linguri de zahăr
- 3 linguri de cacao
- 1 esenţă de rom
- 250 g miez de nucă
- 100 g stafide
- 250 g rahat
Începem prin a dizolva drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr şi puţină făină.
Se lasă maiaua la crescut. Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.
Citeste si: Rețetă de cozonac fără frământare pentru începători. Sărbători de iarnă 2020
Topim untul şi îl lăsăm puţin la răcit.
În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut, scrie
bzi.ro.
Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro
Citeste si: Cât de implicat este George Burcea în creșterea fetițelor sale? Actorul a uimit pe toată lumea cu aceste imagini- VIDEO- radioimpuls.ro
Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro
Albuşurile se bat spumă împreună cu zaharul. Adăugăm cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafaţa. Presărăm jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.
Se rulează şi se aşează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic şi îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.
Citește și: Când se împodobește bradul de Crăciun? Tradiția pe care mulți români au uitat-o