Migrena este o problema de sanatate frecventa, care afecteaza 1 din 5 femei, si 1 din 15 barbati. Insa, migrenele iti pot influenta pe termen lung calitatea vietii si te pot impiedica sa desfasori activitatile cotidiene. Iar in timp, durerile de cap se pot agrava, daca nu sunt tratate. Asa ca pentru preveni aparitia migrenelor, este important sa cunosti cauzele acestora si care sunt factorii declansatori ai durerilor de cap.

Cauzele migrenelor

In general, cauzele migrenelor nu sunt foarte bine definite, insa specialistii considera ca durerile de cap sunt de fapt rezultatul unei activitati anormale a creierului, care afecteaza temporar semnalele nervoase, substantele chimice si vasele sanguine din creier. Totusi, exista numerosi factori care declanseaza migrenele, iar acestia pot fi de natura hormonala, emotionala, fizica, alimentara, de mediu si de medicatie. 

Modificarile hormonale

Femeile se confrunta adesea cu migrene in timpul perioadei menstruale, din cauza modificarilor nivelurilor de hormoni, cum ar fi estrogenul. De obicei, aceste tipuri de migrene apar cu doua zile inainte de inceperea perioadei menstruale si dureaza inca trei zile, dupa inceperea menstruatiei. Exista si situatii in care femeile experimenteaza migrene doar in prima zi a menstruatiei, iar acest lucru este denumit migrena menstruala pura.

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncaţi USTUROI dacă suferiţi de aceste boli!

Factori emotionali

De multe ori stresul de la locul de munca sau starile de anxietate cauzeaza migrene. Acelasi lucru se poate intampla si in momentele tensionate, sau atunci cand simti prea multa presiune. De asemenea, depresia poate fi un alt factor care ar putea declansa aparitia migrenelor. In general, durerile de cap sunt simptome destul de des intalnite la persoanele depresive.

Oboseala

Calitatea somnului este adesea asociata cu frecventa durerilor de cap. De multe ori oboseala, programul haotic de lucru sau diferenta de fus orar pot cauza aparitia migrenelor. Cei care nu se bucura de un somn odihnitor se confrunta cu dureri de cap sau stari de ameteala. 

Alimentatia

Atunci cand ai un program haotic, uiti sa te hidratezi corespunzator sau sa iei mesele, conform unui orar bine stabilit. Insa, mesele pierdute sau neregulate, deshidratarea si consumul produselor pe baza de cofeina pot provoca migrene. De asemenea, si consumul in exces de ciocolata, alcool sau citrice iti poate cauza dureri de cap. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Anumite studii au dovedit ca si alimentele care contin tiramina cauzeaza migrene, iar printre acestea se numara carnea tratata, heringul murat, pestele afumat si anumite branzeturi, cum ar fi cheddar, stilton si camembert. Un nivel crescut de tiramina pot avea si alimentele care au fost pastrate la temperatura camerei, in loc sa fie refrigerate sau congelate.

Citeste si: Noul coronavirus are peste 30 de simptome. Cel mai bizar semn dintre toate este...

Medicamentele

Anumite pastile de dormit iti pot cauza migrene pe timpul zilei, iar acelasi lucru se   intampla si in cazul tratamentelor cu contraceptive sau in terapia de subtitutie hormonala.

Calculatorul

Atunci cand te uiti la lumini stralucitoare, sau cand privesti indelungat ecrane intermitente, cum ar fi un ecran de televizor sau de calculator, te poti confrunta cu dureri de cap si stari de ameteala. Asa ca pentru a evita aparitia acestor simptome, ar fi indicat sa folosesti mereu ochelari cu protectie pentru calculator, sa faci pauze regulate si sa respecti o anumita distanta fata de ecranul laptopului. 

Asadar, migrena este o afectiune des intalnita, atat la femei, cat si barbati, iar cauzele aparitiei sale sunt multiple. Oboseala, stresul, dezechilibrul alimentar, depresia, medicamentele sau consumul de alcool sunt doar cativa dintre factorii care pot cauza migrene, asa ca este important sa incerci sa urmezi un stil de viata cat mai sanatos.

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si