Satul de poveste din Romania in care o casa costa cat un salariu mediu. " E o gura de Rai!"
Se afla in judetul Sibiu, apartine de comuna Bruiu si de o perioada de timp este atractia presei. Este satul in care mai traiesc doar 7 oameni, desi pe vremuri erau 112 familii, daca e sa ne luam dupa numarul de case.
Satul Gherdeal, aflat undeva in judetul Sibiu, mai are doar 12 locuitori, iar ultimul localnic s-a nascut in urma cu 27 de ani
Gherdealul este primul sat de dupa Cincu, ce excede judetului Brasov din punct de vedere teritorial. Este satul-antiteza, in care poti sa vezi de la ruine la maretie, si este satul in care tranzactiile imobiliare se fac pe mai nimic. O casa costa cât un salariu mediu!
Sunt 37 km de la Fagaras pana acolo. Drumul dintre Cincu si Gherdeal este o frumusete. Odinioara, comunitatea de aici numara 300 de români si sasi. Mare parte din sateni a plecat “la oras” in anii ’60, insa valul masiv de depopulare a avut loc imediat dupa decembrie 1989, când cei mai multi dintre sasi au plecat in Germania.
Atestat inca din 1.300, Gherdealul a fost pe vremuri un sat infloritor.
Avea scoala saseasca si scoala româneasca, gradinita, doua biserici si peste 300 de localnici, in marea lor majoritate sasi. Acum, zestrea satului se rezuma la zeci de case parasite si doar o mâna de localnici, 4 sasi si 11 români.
Depopularea a inceput in anii 70-80, cu plecarea tinerilor la orase, iar intre 1990 si 1992 au plecat sasii. Acum, o mana de oameni rascolesc trecutul si amintirile printre case ruinate si biserici vechi.
Toti sunt trecuti de 50 de ani, iar pe drumul prafuit nu mai alearga, de foarte multi ani, niciun copil.
”Mai sunt 60 de case in picioare, au fost 112, foarte multe s-au autodemolat. Sasii din Gherdeal sunt mari iubitori ai satului lor, si din cauza ca il iubesc asa de mult nu vor sa-si vânda casele, foarte putini si-au vandut casele, si ar fi amatori care sa-si cumpere, sa-si faca case de vacanta, chiar daca a ramas o gramada de moloz.
In Bruiu si in Somartin au vandut, dar gherdelenii nu vor sa vanda. De ce n-or vrea sa vanda, stie-i Dumnezeu. Au zis<<Sa stim ca avem acolo o gramada de moloz, ca si aici in Germania nu suntem noi chiar asa de siguri cu Germania asta>>. Poate unii chiar spera sa se reintoarca”, povesteste Ioan Berghea, primarul din Bruiu.
Daca ajungi in Gherdeal, trebuie neaparat sa poposesti in curtea lui Honz.
De fapt, il cheama Johann Onghert, dar toata lumea il stie drept Honz. Casa e chiar prima pe stanga, cum dai in ulita principala, iar pe barbatul de 54 de ani il gasim in vie, cu mâinile pline de ciorchini parguiti. El, fratele lui si doua matusi sunt, astazi, ultimii sasi din Gherdeal. Al treilea frate Onghert ramas in viata s-a casatorit si e stabilit in Avrig.
Ioan Berghea, primarul din Bruiu, spune ca investitorii sunt singura speranta ca satul pierdut in inima naturii sa renasca. Semne bune sunt, un sas a cumparat in Gherdeal niste case si a inceput sa ridice in vârful dealului o pensiune, 18 camere in care vrea sa aduca, incepând de anul viitor, turisti din Germania.
”Mai speram sa se faca o investitie mai puternica, aproape de intrare a cumparat cineva vreo 7 hectare de pamânt si acum le-am eliberat noi hotarârea de consiliu pentru PUZ, au un proiect de centru de sanatate. Sunt niste adventisti, proiectul l-am vazut, l-am prezentat in consiliu oamenilor si arata superb. Au facut ei niste determinari de ozon pe aici prin zona, si spun ca ar fi un ozon extraordinar de bun aici, nu este poluat, suntem departe de orice sursa de poluare.
O sa aiba un sanatoriu, o piscina cu sauna, si un microsat de vacanta unde vor locui oamenii. Daca ala va prinde viata se va auzi de Gherdeal si de Bruiu, dar daca nu prinde un proiect mai mare, ceva...Noi i-am ajutat cu ce am putut pe oamenii aia, in speranta ca vor fi seriosi si ca vor face investitia respectiva, acum nu pot sa depun nicio garantie. Noi am vrea sa redam satului viata”, incheie primarul.