Satul misterios se numește Câmpul lui Neag, un loc din Valea Jiului. Ceaușescu l-a demolat în perioada comunistă pentru exploatările miniere. Localnicii au fost strămutați la oraș, după ce gospodăriile lor au fost demolate și nu au putut face nimic. La scurt timp, autoritățile și-au dat seama că minereul este de o calitate îndoielnică și au stopat investițiile.

Citește și: Zelenski l-a menționat pe Nicolae Ceaușescu în discursul său. Ce a transmis președintele ucrainean

În perioada comunistă, un sat din România a fost demolat peste noapte fără a se exploata mina din zonă. Locuitorii s-au văzut fără gospodării, fără cimitir sau biserică și au trebuit să se descurce, în alte zone.

În acel loc, locuitorii au ridicat o troiță care amintește de acele momente. În urmă cu 35 de ani, peste 50 de case, biserica, școala, dar și cimitirul în care erau peste 300 de morminte au fost demolate. În locul fostei cariere de cărbune se află un crater de 8 hectare, iar în prezent se află un lac.

Povestea satului vechi de cinci secole

Acest sat este poziționat la 10 km de Uricani, în Valea Jiului. A fost înființat în secolul XV-lea de românii din Țara Românească, după ce au fugit în munți pentru a scăpa de turci. Locul era înconjurat de Munții Retezat, iar urmașii au crescut animale și se bucurau de bogăția pădurilor din zonă.

Locația este una spectaculoasă, iar priveliștea te lasă fără cuvinte.

Școala din sat a fost înființată în 1870, iar biserica 21 de ani mai târziu în 1891, pe același loc unde a fost o biserică din lemn la care turcii i-au dat.

Citește și: Elena Ceaușescu este recunoscută ca om de știință de universitățile de peste hotare. Oamenii de știință din România cer retragerea lucrărilor ei de cercetare

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

La începutul secolului XX, sătenii nu au profitat de cărbunele pe care îl găseau în zonă. Dar după încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, Valea Jiului s-a extins odată cu dezvoltarea mineritului. Mai târziu, au apărut și orașe, populația ajungând la peste 15.000 de persoane.

În 1947 s-a deschis prima mină de cărbuni, apoi s-a construit și primul cartier de blocuri. Români din toată țara au fost aduși pentru a munci la minele din jurul orașului Uricani. Satul a rămas autentic până la jumătatea anilor '80.

În ultima parte din regimul comunist, autoritățile au decis să înceapă exploatarea unui zăcământ de cărbune aflat la suprafață ce fusese descoperit în satul Câmpul lui Neag. Viața localnicilor urma să se schimbe dramatic.

În 1987 satul a fost demolat

În 1987 casele localnicilor aflate în apropierea zăcământului au început să fie demolate. Școala, biserica și cimitirul au fost dărâmate. O localnică își amintește cum soldații scoteau cadavrele din cimitir pentru a elibera locul.

„Țin minte acest măcel și câtă răutate putea să se exprime. Cu soldații care lucrau în minele de cărbune au scos morții din cimitir, unii îngropați de câteva luni și chiar un băiat înmormântat abia de două zile.

Au distrus casele momârlănești (n.red. localnicii băștinași erau numiți momârlani), cu excavatoarele, deși unii oamenii au rămas în ele, nevrând să le părăsească”, spune Maria, o localnică din Valea Jiului.

Citește și: Ce casete video avea în colecţie Nicolae Ceauşescu: „Casetele omagiale n-au fost vizionate niciodată“

Oamenii au încercat să stopeze demolarea cu orice preț și nu dorit să-și părăsească casele. Totuși soldații s-au urcat pe casele lor și le-au demontat țiglele. Autoritățile au decis ca populația să fie strămutată. Peste 55 de locuințe au fost demolate, fără ca sătenii să poată face ceva. Se credea că producția anuală va fi de peste 100.000 de tone de cărbune pe an.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

Sătenii au primit câte un apartament în Uricani, însă, mulți nu s-au putut obișnui cu acea viață. S-au mutat la stâni sau la rudele care nu și-au pierdut casele.

După un an s-a început exploatarea la suprafață, dar afacerea a fost de scurtă durată. Minereul era de slabă calitate, apoi din 1990 proiectul nu a mai continuat. Mina din Câmpul lui Neag s-a închis definitiv în 1999, iar peste 5 ani se închide și mina din satul vecin. În anul 2017 s-a stopat definitiv exploatarea minieră din Uricani.

Un lac și-a făcut apariția pe locul carierei, acesta ajungând la aproape 80 de metri. El a devenit foarte periculos din cauza inundării galeriilor de pe fundul lui, a adâncimii dar și a malului care s-a surpat. De-a lungul anilor, aici au avut loc mai multe tragedii, dar a și devenit o atracție turistică.

Citește și: Ultimele ore din viața Ceaușeștilor. Aproape de ora 15:00, Nicolae și Elena Ceaușescu erau uciși în curtea garnizoanei din Târgoviște


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si