Close sidebar
Close sidebar

VIDEO. Un scafandru a descoperit din întâmplare o navă romană veche de 1.800 de ani. Ce comori ascundea înăuntru

Un scafandru care înota în Marea Mediterană a descoperit recent, în mod întâmplător, o epavă veche de 1.800 de ani în largul coastei de nord-vest a Israelului. Descoperirea făcută de el este epocală și pune capăt unei dezbateri de zeci de ani dintre arheologi și istorici.

Sorin Negru,

Vechea navă din epoca romană transporta 44 de tone de artefacte

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Un scafandru aflat în largul coastei Israelului a descoperit o epavă romană veche de 1.800 de ani, care conținea 44 de tone de artefacte din epoca antică!

Citește și: Scandalul palmierilor din Sectorul 3 al Capitalei continuă. Viceprimarul Lucian Judele: „A luat și mandarini, portocali, măslini”

Potrivit Live Science, scafandrul a descoperit în mod neașteptat unul dintre vasele din epoca romană care transportau coloane de marmură în largul coastei Israelului.

Vechea navă din epoca romană transporta 44 de tone de artefacte

[Sursa foto: Facebook]

Deși arheologii știau despre epavă, nu aveau date despre „locația exactă a acesteia, deoarece era acoperită de nisip”, a declarat Koby Sharvit, directorul unității de arheologie subacvatică de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA).

Într-un comunicat de presă publicat luni (15 mai), se precizează că este probabil ca furtunile recente să fi contribuit la expunerea încărcăturii.

Ce comoară ascundea nava romană

Vechea navă din epoca romană transporta 44 de tone de marmură, inclusiv coloane corintice împodobite cu modele vegetale ornamentate, capiteluri (partea superioară a coloanelor) și coloane de marmură cu o lungime de aproximativ 6 metri.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Confor sursei citate, este cea mai veche epavă de marfă maritimă cunoscută din estul Mediteranei.

După ce a descoperit epava în urmă cu câteva săptămâni, scafandrul Gideon Harris a luat legătura cu autoritățile arheologice ale Israelului (IAA).

Pe baza dimensiunii elementelor arhitecturale, arheologii au calculat dimensiunea navei comerciale, determinând că „ar putea suporta o încărcătură de cel puțin 200 de tone”, a spus Sharvit.

Asta echivalează cu aproape 30 de elefanți africani masculi adulți.

Cum a naufragiat nava antică

Examinând poziția și unghiul rămășițelor navei, arheologii cred că aceasta „a întâlnit o furtună în apele puțin adânci și a aruncat ancora într-un efort disperat de a preveni naufragiul”, potrivit declarației.

„Asemenea furtuni izbucnesc brusc de-a lungul coastei țării”, a spus Sharvit, „și datorită potențialului limitat de manevră al navelor, ele sunt adesea târâte în apele puțin adânci și naufragiază”.

Citește și: VIDEO- O epavă găsită pe plaja din Eforie ține pe loc lucările de extindere

Oficialul israelian a adăugat că încărcătura de marmură ar fi putut veni din Turcia sau Grecia și călătorea spre sud- „posibil [până la] Alexandria în Egipt”.

Citește și: VIDEO: Un drum vechi de 7.000 de ani a fost găsit pe fundul mării, în Croația

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

De ani de zile, arheologii au dezbătut dacă vechii romani au importat sau nu elemente arhitecturale complet lucrate sau au expediat doar piese parțial finisate.

Această descoperire pune punct final dezbaterii, arătând că piesele „au părăsit cariera ca materie primă de bază sau artefacte parțial prelucrate și că au fost modelate și finisate pe șantier, fie de artiști și artizani locali, fie de artiști care au fost aduși la șantier. site din alte țări, la fel ca artiștii specializați în mozaic care au călătorit de la un loc la altul în urma proiectelor comandate”, potrivit declarației de presă.

Nu este clar unde erau menite să fie amplasate coloanele de marmură, dar este posibil ca acestea să fi decorat o „cladire publică magnifică”, precum un templu sau un teatru.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI