Generalul Iulian Cristian Gherghe a fost arestat preventiv pe data de 27 martie, el fiind acuzat că a sustras aproape 180.000 de dolari din fondurile Serviciului secret al MAPN, cum este cunoscută Direcția Generală de Informații a Armatei, pentru a-şi cumpăra o casă și un teren în Corbeanca. 

Citeste si: Ce spune ministrul de Interne despre atentatul cu bombă de la Arad. "România este o țară sigură"

Procurorii susțin că, la data de 27 noiembrie 2018, Iulian Cristian Gherghe, care avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale.

Procurorii precizează faptul că prejudiciul a fost achitat în întregime în cursul urmăririi de către general, prin restituirea sumei sustrase. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea Militară de Apel.

Detalii neștiute din scandalul uriaș din MApN

Potrivit judecătorului de drepturi și libertăți, generalul (r) Iulian Cristian Gherghe „a luat banii de la bancă, deplasându-se acolo cu mașina de serviciu condusă de șoferul instituției, a luat bancnotele pe care le-a pus într-o geantă și dând dovadă de un deosebit sânge rece i-a introdus în sediul instituției și i-a poziționat în seiful său din birou.”

După cum scrie Podul.ro, din 27 noiembrie 2018 și până în prezent, nimeni din conducerea DGIA nu a știut de sustragerea acestei sume de bani din conturile speciale destinate utilizării pe timp de criză sau război.

Timp de un an de zile inculpatul Gherghe a ținut banii chiar în seiful din biroul său.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea Militară de Apel București a constatat că „nimeni nu a fost interesat de modul în care inculpatul, locțiitor al directorului general DGIA, și-a achiziționat un teren și a început să edifice un imobil în localitatea Corbeanca.”

„Nu a existat niciun control financiar-contabil, nici măcar unul de rutină, în doi ani de zile, nimeni nefiind interesat de soarta conturilor DGIA destinate situațiilor de criză sau război”, a precizat judecătorul citat de Podul.ro.

În opinia magistratului există doar trei posibile explicații a acestei stări de fapt: neștiință, neglijență sau rea-credință. Instanța vorbește și de „lipsa oricăror elemente de control în cadrul instituției, neglijență deosebită și posibilă intenție indirectă de sprijin din partea altor persoane din cadrul DGIA”.  

Potrivit legii, cei care trebuia să supravegheze modul în care sunt cheltuite fondurile operative sunt gen. Marian Hăpău, șeful DGIA, precum și șeful Direcției financiar-contabilă a instituției.  

Citeste si: Managerul unei agenții bancare din București a sustras banii clienților

Redăm mai jos comunicatul Parchetului General:

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Prin rechizitoriul nr. 11/P/2021 din data de 16.06.2021 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Gherghe Iulian Cristian- fost director adjunct al DGIA, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

– delapidare, prev. de art. 295 alin. (1) din Codul penal;
– fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 320 alin. (1) și (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal;
– fals intelectual, prev. de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal;
– uz de fals, prev. de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal,  totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.

În fapt, s-a reținut că, la data de 27.11.2018, inculpatul Gherghe Iulian Cristian- care avea calitatea de locțiitor al șefului DGIA, și-a însușit, fără drept, suma de 179.470 USD din fondurile ce aparțin acestei structuri militare, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri oficiale.
Prejudiciul material cauzat a fost reparat în întregime în cursul urmăririi, de către inculpat, prin restituirea sumei sustrase.
Dosarul cauzei a fost înaintat, pentru judecată, la Curtea Militara de Apel la data de 17.06.2021.

Precizăm că în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, reprezintă o etapă a procesului penal, inculpatul beneficiind în continuare de prezumția de nevinovăție până la soluționarea definitivă a cauzei”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si