Close sidebar
Close sidebar

Schimbare importantă începând de azi. Noi județe și Capitala ar putea reveni în "zona roșie"

Schimbare importantă începând de azi în privința raportării numărului de cazuri de coronavirus și a modului de calcul în privința ratei de incidență. Noi județe și Capitala ar putea reveni în "zona roșie" cât de curând dată fiind și creșterea constantă de la o zi la alta.

Razvan Ilie,

Se va extinde zona roșie? Raed Arafat anunță că decizia este aplicabilă de azi și ea va aduce o creștere a numărului de raportări zilnice

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Începând de vineri, se schimbă modul de calcul al incidenței cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor de infectare. Noi județe și Capitala ar putea reveni în "zona roșie" în scurt timp, mai ales dacă numărul de cazuri continuă panta ascendentă din ultima săptămână.

Este vorba de includerea focarelor de COVID- 19 din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, precum a căminelor, internatelor și spitalelor.

Citeste si: Câte decese au fost înregistrate la nivel mondial din cauza COVID-19

Raed Arafat, mesaj despre schimbarea modului de calcul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că noua modalitate de raportare a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 va fi o soluţie corectă şi nu

crede că aceasta va avea un impact foarte mare.

Raed Arafat anunță că  decizia este aplicabilă de azi  și ea va aduce o creștere a numărului de raportări zilnice, însă impactul nu va fi foarte mare. În cazul Capitalei, va fi o creştere de 0,02%, spune Arafat.  

" E o decizie care s-a luat de către colegii de la Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific acum două săptămâni şi jumătate, s-a intrat cu ea la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a decis să fie aplicabilă începând de astăzi.

Impactul depinde de localitate, dar nu va fi mare, din câte ştiu. Dacă e corect ce am ca informaţie, la Bucureşti va fi o creştere de 0,02%", a declarat  Raed Arafat. 

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

"E o decizie care s-a luat de către colegii de la Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific acum două săptămâni şi jumătate, s-a intrat cu ea la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a decis să fie aplicabilă începând de astăzi

Citeste si:  Numărul cazurilor COVID-19 crește în mai multe țări. Virusul mutant face ravagii

Secretarul de stat din MAI consideră că rata de incidență pe ultimele 14 zile va fi doar ușor modificată.

"S-a considerat că asta va fi o soluţie corectă pentru a include totul şi pentru a nu fi separate focarele de celelalte cazuri. Calculul este total, toate cazurile dintr-o localitate sau judeţ vor intra în incidenţă, pe ultimele 14 zile", a mai spus Arafat, potrivit Agerpres. 

Când a fost luată decizia schimbării

Decizia a fost luată în cadrul HG nr. 35/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, apărută în Monitorul Oficial. Ea fusese anunțată încă de la finalul lunii trecute de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

"Am avut o discuție în Ministerul Sănătății. Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare la populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a spus Moldovan. Ea a subliniat că ascunderea realității nu ne aduce niciun serviciu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus în 10 februarie, odată cu prelungirea stării de alertă cu 30 de zile în România, ca focarele de COVID19 să fie incluse în calcularea ratei de infectare din fiecare localitate.

Nivelul ratei de infectare într-o localitate este luat in calcul de autorități la stabilirea măsurilor de restricție, până azi centrele de asistență socială și cazurile din focare nefiind luate în calcul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI