Schimbare majoră în România. Guvernul a adoptat legea privind telemedicina
Telemedicina este intrată oficial în legalitate: medicii pot oferi de acum înainte consultații online la adăpostul unor prevederi legale extrem de clare.
Pacienţii vor putea fi consultaţi, online, de medicii de familie, dar şi de cei specializaţi, chiar şi în sistem de conferinţă, iar serviciile vor fi decontate de casele de asigurări de sănătate. Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.
Citeste si: Localități lipite de București, în pericol de carantină. Decizia ar putea fi luată azi
În contextul pandemic actual, Guvernul adoptă un sistem care funcţionează în Europa de ani buni, dar care a fost ignorat la noi până acum.
„Prin prezentul act normativ se instituie cadrul general care să permită tuturor unităţilor sanitare publice şi private prevăzute la art. 30 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (indiferent dacă acestea se află sau nu se află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate) acordarea asistenţei medicale prin telemedicină, se stabileşte un complex de măsuri alternative de protecţie a pacientului şi sunt lărgite posibilităţile de asigurare a serviciilor medicale prin acordarea de servicii medicale la distanţă, realizate prin utilizarea tehnologiei informaţionale şi a mijloacelor de comunicare electronică, la distanţă, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populaţiei, îmbunătăţirii sau menţinerii stării de sănătate a pacienţilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Coronavirus: un nou prag depășit în Statele Unite. Peste 250.000 de decese
Conform documentului, telemedicina se va putea utiliza pentru acordarea asistenţei medicale profilactice şi curative prin cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie şi de alte specialităţi, centre de diagnostic şi tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare, precum şi prin „alte unităţi sanitare publice şi private”.
Aceleaşi servicii vor putea fi acordate, acolo unde este posibil, şi de medicii din „unităţi sanitare publice şi private cu paturi”, se mai spune în actul normativ. De precizat că, folosind mijloace electronice, medicii de familie vor putea consulta pacienţii şi vor putea cere opinia unui specialist. Astfel, într-un caz complex, mai mulţi medici vor putea face schimb de opinii într-un sistem de videoconferinţă la care este conectat şi pacientul.
Chiar dacă folosesc telemedicina, medicii care vor furniza aceste servicii vor avea obligatia să garanteze confidenţialitatea şi securitatea informaţiilor legate de starea de sănătate a pacienţilor pe tot parcursul procedurilor de colectare, prelucrare, utilizare şi stocare a datelor personale.
Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro
În plus, personalul medical va avea datoria de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale pacienţilor referitoare la protecţia vieţii private şi a datelor personale în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În fine, conform documentului, cheltuielile ocazionate de acordarea serviciilor de telemedicină de către unităţile sanitare publice sunt cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli propriu al acestora şi se decontează la casele de asigurări de sănătate.