In articol:
- Schimbarea orei 2022: Cum se vor da ceasurile?
- Efectele schimbării orei asupra organismului. Ce spun specialiștii?
- Când se va reveni la ora de iarnă în 2022?
Schimbarea orei 2022: Ora 3 devine ora 4! La sfârșitul lunii martie, România trece la ora de vară, iar ceasurile se vor da cu o oră înainte.
Schimbarea orei 2022: Cum se vor da ceasurile?
Ca în fiecare an, trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, când ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel ora 3.00 devine ora 4.00. Adică, vom odrmi, iar ziua de 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore.
Astfel, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore, cum se întâmplă când e valabilă ora de iarnă. Odată cu introducerea orei de vară, oamenii se vor bucura mai mult de lumina naturală a Soarelui. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.
Totodată, introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Citeste si: Cât durează astenia de primăvară?
Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (30 octombrie). În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.
Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Iar primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).
Efectele schimbării orei asupra organismului. Ce spun specialiștii?
Experții susțin că schimbarea orei poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Mai mult, atât cadrele sanitare, cât și experții în domeniul medicinei susțin că schimbarea orei poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare.
Citeste si: 5 activități de dezvoltare personală pe care le poți face în 2022
Experții în domeniu mai spun că, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.
Mai mult, schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.
De asemenea, schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome. Printre acestea se numără: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.
Citeste si: Ora de vară 2022: Când se schimbă ora în România? Vom dormi mai puţin cu o oră
Când se va reveni la ora de iarnă în 2022?
În România, revenirea la ora de iarnă se va face la toamnă, la data de 30 octombrie 2022, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă.
Anul trecut, trecerea la ora de vară a fost făcută la data de 28 martie. Pe de altă parte, trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.