Close sidebar
Close sidebar

Scoala in care a invatat Ion Creanga a ajuns in paragina si nimeni nu ridica un deget sa o renoveze - "Autoritatile l-au uitat pe Creanga, dar noi nu", este strigatul disperat al celor din zona

Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă aşa spunea Ion Creangă. Dar cine s-ar fi gândit că, replica poate face referie, la clădirile monument istoric care au legătură directă chiar cu faimosul povestitor.

Stirile Kanal D,


DISTRIBUIE
acest articol

"Uite, uite cum sta sa cada. Abia se mai tine, daca dai asta de-aici a cazut geamul. Normal ca ar trebui refacut, renovat. E intr-o stare de degradare, ca nu se intereseaza nimeni in tara asta. A fost Creaga uitat de autoritati? De autoritati da, de noi nu.", spun cei de acolo. 

O placa aminteste, trist, ca prin cladirea- acum morman de caramizi- odinioara nu umblau fantome. Locul parca bantuit e seminarul teologic in care insusi scriitorul Ion Creanga a invatat!

Cladirea sta proptita in cativa stalpi pentru ca altfel s-ar prabusi, iar crapaturile sunt atat de mari incat iti incape cu usurinta mana prin ele

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: O descoperire arheologică i-a șocat pe cercetători, în Germania: „Răzbunătorul” îngropat cu pietre mari pe piept ca să nu învie- antena3.ro

De ani de zile, istoria dispare bucata cu bucata, sub ochii celor care ar trebui s-o aiba-n grija. Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola, in curtea careia se afla monumentul, sustine ca bani de la guvern nu au venit vreodata, ci doar sub forma de donatii.

"Este un proiect al nostru de suflet, noi am demarat o campanie casa Creanga ca inecuputul anului trecut, ulterior ni s-au alaturat ca parteneri si Ministerul Culturii.

Am reusit sa strangem o suma de bani, nu foarte mare, aproximativ 40.000", spune Gabriel Oprisanu, manager la Institutul de Psihiatrie Socolo.

Aceeasi soarta o are, din pacate, si bojdeuca. Locul in care scriitorul a copilarit e aproape o ruina dupa ce  in urma cu cateva luni un proiect care fusese realizat pentru a obtine bani europene pentru restaurarea muzeului nu a primit finantare fiindca nu a fost realizat in timp util si nici bine de catre firma care isi luase angajamentul.

Reparatiile se fac acum din bugetul local.

E nevoie de aproape 2 milioane de lei pentru refacerea seminarului si de alti bani, poate nu la fel de multi, pentru ca bojdeuca sa atraga in continuare turisti. Deocamdata insa memoria scriitorului Ion Creanga e cinstita doar in manualele scolare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI