Close sidebar
Close sidebar

Scriitorul argentinian Ricardo Piglia, autorul romanului ”Calea Idei Brown”, a murit la varsta de 75 de ani

Scriitorul argentinian Ricardo Piglia, autorul romanului ”Calea Idei Brown”, a murit vineri, la vârsta de 75 de ani, informeaza agentia de presa Efe.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Scriitorul suferea de mai multi ani de scleroza laterala amiotrofica, iar decesul a fost anuntat de ministrul argentinian al Culturii, Pablo Avelluto.

”Adio, Piglia. Ne ramâne tot ce ai scris, luciditatea si pasiunea unui scriitor si cititor omnivor. Iti vom simti lipsa”, a scris Avelluto pe Twitter.

Scriitor, eseist, critic, profesor universitar si scenarist, Ricardo Piglia s-a nascut la Adrogué, Buenos Aires, in 1940, si este unanim considerat un autor emblematic al literaturii contemporane de limba spaniola, potrivit Humanitas.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

A studiat istoria la Universidad Nacional de La Plata. Dupa absolvire a fondat reviste culturale, a facut parte din redactiile mai multor edituri din Buenos Aires, a condus faimoasa colectie de romane politiste ”Serie Negra”, in care au aparut in traducere cartile unor autori precum Dashiell Hammett, Raymond Chandler, David Goodis si Horace McCoy, si a predat vreme de 15 ani in universitati atât din Argentina, cât si din strainatate (printre care Harvard si Princeton).

A publicat cinci romane- ”Respiración artificial”, 1980, ”La ciudad ausente”, 1992, ”Plata quemada”, 1997, ”Blanco nocturno”, 2010, si ”Calea Idei Brown”, 2013 (”El camino de Ida”). A semnat, de asemenea, mai multe volume de povestiri, intre care ”La invasión”, 1967, ”Nombre falso”, 1975, ”Prisión perpetua”, 1988, ”El pianista”, 2003, si numeroase lucrari de critica, precum ”Crítica y ficción”, 1986, ”Formas breves”, 1999, ”El último lector”, 2005, ”Las tres vanguardias”, 2016.

Cartile sale au fost traduse in peste 20 de limbi, iar activitatea si creatia sa au fost rasplatite cu numeroase premii nationale si internationale.

Sursa: News.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI