Familia sa a transmis că era grav bolnav, dar nu a dat detalii. 

Cunoscut la nivel internaţional pentru cărţi precum romanul "The Case Worker" (1969) şi memoriile sale din 2007 "A Guest in My Own Country: A Hungarian Life", Konrad a fost considerat un ferm avocat pentru libertăţile individuale. 

El a fost preşedinte al asociaţiei scriitorilor PEN International din 1990 până în 1993 şi preşedinte al Academiei de Arte din Berlin între 1997-2003. 

Citeste si: A murit un renumit fotograf. El a captat imaginea bărbatului în faţa tancurilor din Piaţa Tiananmen

După ce regimul comunist a ridicat o interdicţie de publicare a sa, Konrad s-a descris în 1990: "Un romanicer şi eseist bătrân în vîrstă de 57 de ani. De limbă maghiară şi cetăţenie. De credinţă evreiască. Tată a patru copii din două căsătorii. Cu garderobă mai degrabă modestă, dar deţine mai multe tipuri de maşini de scris". Mai târziu, a avut al cincilea copil, născut în 1994.  

Konrad era o figură extrem de respectată şi iubită, de un radicalism blând care i-a permis să se înţeleagă cu oricare dintre generaţii.  

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sub comunism, care punea accent pe "mase" şi pe subjugarea individului în faţa colectivului, ideile sale despre respectul pentru individ şi o credinţa fermă în suveranitatea fiecărei fiinţe umane erau subversive. 

Citeste si: Doliu în presa din România: A murit jurnalistul Octavian Metoni

Născut într-o prosperă familie de evrei pe 2 aprilie 1933, la Debreţin, în estul Ungariei, Konrad şi ai săi au supravieţuit Holocaustului, care a revendicat viaţa a numeroase rude.

Şi-a petrecut copilăria în Berettyoujfalu, în apropiere de Debreţin, până când părinţii lui au fost deportaţi în Austria în 1944. 

I s-a permis să îşi viziteze rudele de la Budapesta. Împreună cu sora sa Eva şi doi veri au supravieţuit găsind refugiu într-o casă sigură aflată sub protecţie elveţiană. La o zi după plecarea lor din Berettyoujfal, rezidenţii evrei rămaşi în oraş au fost deportaţi şi aproape toţi ucişi în lagărele naziste.

În Budapesta, el a studiat la Universitatea "Eötvös Loránd” şi a terminat studiile în 1956 în ciuda faptului că a fost exmatriculat de două ori. 

Citeste si: Daniel Johnston, interpret, compozitor şi desenator american, a murit la vârsta de 58 de ani

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La începutul anilor '60, Konrad s-a angajat ca editor la o publicaţie lunară, iar între 1965 şi 1973 a scris studii despre sociologie urbană. 

Primul său roman, "The Case Worker", a fost inspirat de locul său de muncă ca ofiţer de informaţii, nefiind bine primit. 

"Acesta este un roman prost", a scris Pal E. Feher într-un ziar al partidului, Nepszabadsag, criticându-l pentru că descrie "o imagine prea întunecată". 

Konrad a fost interzis aproape permanent între anii 1973- 1988 şi multe dintre scrierile sale au fost publicate prima dată în străinătate. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si