Cu o carieră de peste 50 de ani, Per Olov Enquist a fost unul dintre cei mai valoroşi scriitori suedezi din a doua jumătate a secolului XX.
A fost, de asemenea, autor de piese de teatru, scenarii de film şi volume de critică literară. Romanele i-au fost traduse în peste 25 de limbi, potrivit humanitas.ro.
Per Olov Enquist s-a născut în 1934, în Vasterbotten, nordul Suediei. A debutat în 1961 cu romanul „Kristallogat” („Ochiul de cristal”) şi s-a remarcat în 1964 cu „Magnetisorens femte vinter” („A cincea iarnă a magnetizorului”), inspirat de F.
A. Mesmer, fondator al teoriei magnetismului animal.
Citeste si: Doliu în presa din România! Jurnalista Miruna Matei a murit
În copilărie, Enquist a fost influenţat de austeritatea religioasă a mişcării evanghelice, dominantă la vremea aceea în nordul ţării. Adolescent credincios, Enquist s-a îndepărtat mai târziu de credinţă, a ales extrema stângă, dar a rămas marcat de valorile sociale şi morale ale mediului în care a crescut.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
S-a specializat în ficţiunea de tip documentar, pornind de la fapte ancorate în realitatea istorică, luându-şi apoi libertatea de a broda coerent pe marginea lor.
Citeste si: Nelu Bălășoiu a murit. Interpretul de muzică populară fusese diagnosticat cu coronavirus
Pe plan internaţional, succesul şi l-a dobândit cu romanul „Legionarerna” („Legionarii”) din 1968 (premiat în 1969 cu prestigiosul Nordic Council Literary Prize), despre deportarea din Suedia a soldaţilor baltici dezertori din armata Germaniei hitleriste.
Printre cele mai cunoscute romane care au urmat se numără „Musikanternas uttag” („Exodul muzicanţilor”) din 1978, care tratează problemele sociale din nordul Suediei la începutul secolului XX, „Livlakarens besok” („Vizita medicului de curte”) din 1999 (pentru care a primit August Prize 1999, Prix du Meilleur Livre Etranger 2001, Deutsche Bucherpreis şi Premio Mondello în 2002, precum şi Independent Foreign Fiction Prize în 2003) – o tragedie petrecută în secolul XVIII la curtea regală a Danemarcei, şi „Lewis resa” („Călătoria lui Lewi”) din 2001, inspirat de mişcarea penticostală din Suedia secolului trecut.
„Boken om Blanche och Marie” („Cartea despre Blanche şi Marie) a apărut în 2005.
Citeste si: Doliu național! Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris
În 2008, a primit al doilea premiu August pentru autobiografia „A Different Life”.
Filmul „Pelle the Conqueror” (1987), pentru care a ajutat la scrierea scenariului, a câştigat premiul Oscar pentru lungmetraj în limbă străină.
Enquist a scris scenarii pentru mai mult de 15 filme de televiziune şi seriale.