Close sidebar
Close sidebar

Scumpiri în masă. Alimentele de bază au prețuri cu cel puţin 25% mai mari

Preţul alimentelor a ajuns la cel mai crescut nivel din ultimii 10 ani, în toată lumea, anunță ONU. De exemplu, doar în luna mai, preţul mâncării, la nivel mondial, a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiștii spun că nivelul ridicat al cererii şi mersul lent al producţiei ar putea alimenta creşterea inflaţiei. Ceea ce s-ar traduce într-o creştere si mai accelerată a preţurilor pe viitor.

Alexandra Costea,

Scumpiri în masă. Alimentele de bază au prețuri cu cel puţin 25% mai mari [Sursa foto: unsplash.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Mâncarea devine tot mai scumpă de la an, la an. Anul 2021 a fost apogeul.

Segmentul pentru Alimentaţie şi Agricultură al ONU măsoară periodic modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Iar în luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127 de puncte, de la o valoare de 121 puncte în luna aprilie.

Citeste si: Situație îngrijorătoare în rândul celor mici: 65% dintre copii mănâncă dulciuri în exces, iar o parte dintre ei nu se hidratează corespunzător preferând sucul în locul apei

Este cel mai înalt nivel din septembrie 2011 încoace

Majorarea costurilor este rezultatul direct al nivelului scăzut de producţie şi al cererii din unele ţări. În plus, întreruperile suferite de pieţe şi pe lanţurile de aprovizionare, au generat preţuri mai mari.

Şi schimbările climatice au avut un cuvânt de spus.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Scumpiri în masă. Alimentele de bază au prețuri cu cel puţin 25% mai mari [Sursa foto: unsplash.com]

,,Observăm ce se întâmplă pe piaţa cafelei, de exemplu, în Brazilia. Această ţară nu mai poate produce, din cauza ploii, atât de multă cafea cât dorim noi să consumăm. Ceea ce înseamnă că preţul cafelei va creşte cu până la 30%.

Avem şi incendiile din California, care distrug multe ferme", a spus Phil Lempert, specialist în alimentaţie.

Totuşi, unele industrii s-ar putea bucura de o revenire puternică. ONU estimează pentru anul acesta o producţie record de cereale care ar putea duce la o scădere ulterioară a preţurilor. 

Citeste si: Ce carbohidrați este bine să mâncăm

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI