În acest simulator de zbor al unei școli de pilotaj din Capitală, Alex se pregătește temeinic pentru o viață la manșă. Visul de a purta în siguranță sute de călători, în zbor, l-a costat cât avansul pentru o casă:
"Nu am avut banii la început. Totuși este o sumă destul de mare 45.000 de euro de care trebuie să dispunem, așa că am apelat la un credit.
Părinții mei au putut de fapt să facă un credit. Eu sper în maxim 3 ani să scăpam de credit, având în vedere că se vehiculează această criză de personal care chiar se vede.."
Condițiile care trebuie îndeplinite
Cei care aspiră la o carieră de pilot trebuie să fie sănătoși tun și să aibă nervi de oțel.
Odată acceptați, cursurile durează 2 ani, timp în care viitorii profesioniști de la manșă deprind partea teoretică a profesiei și adună sute de ore de zbor.
Răsplata vine după prima lună în care aduc călătorii la sol.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Atras de posibilitățile oferite de-o astfel de carieră e și Catalin, până de curând, avea o altă meserie, la fel de plină de adrenalină.
Citeste si: VIDEO- Mai multe zboruri private ale lui Liviu Dragnea ar fi fost decontate din subvenția de la stat
"Am fost pompier timp de multi ani de zile, dar am decis că este timpul pentru o schimbare în viața mea.
Îmi place să spunem viața în mișcare și o viață printre nori este fix ceea ce îmi trebuie."
Criză uriașă de personal
Din păcate, nu mulți gândesc la fel. Companiile aeriene se confruntă cu o criză uriaşă de personal după disponibilizările din pandemie. Marea majoritate a celor care au renunțat să mai zboare s-au reprofilat și n-au de gând să se mai întoarcă la bordul avioanelor.
Citeste si: VIDEO- Un tren a rămas în câmp trei ore la Târgu Jiu. Zeci de călători au fost ținuți în căldura infernală
Alexandru Geică, instructor: "Va fi cea mai mare criză de personal navigant din istoria omenirii în următorii ani. În spate ai o intreaga logistică, de la scanare, filtru, securitate, de la îmbarcarea avionul, cateringul. Oamenii s-au reorientat spre alte domenii și refuză să se întoarcă, iar cei recalificați durează și costă."
Citeste si: VIDEO- Moarte șocantă pentru un turist britanic. Acesta a fost ucis de elicea unui elicopter
Doar în ultima lună, mii de curse programate numai pe Aeroportul Henry Coandă au fost anulate, iar peste 800 de zboruri au avut întârzieri de ordinul zecilor de minute.