In articol:
- Ajutor de 1.000 de lei, în două tranșe
- 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie
- Cine primește ajutoarele în bani pentru facturi
- „Ajutoarele nu se cumulează și sunt neimpozabile"
- Cresc alocațiile pentru copii, se dau vouchere sociale de 250 lei
Ajutor de 1.000 de lei, în două tranșe
„Vor fi trei tranşe de ajutor temporar care se acordă în funcţie de veniturile pe care le realizează pensionarii. Pentru cei cu venituri sub 1.500 de lei, ajutorul va fi de 1.000 de lei în două tranşe. Pentru cei cu venituri între 1.501 şi 2.000 de lei, ajutorul va fi de 800 de lei, iar pentru cei cu venituri între 2.001 şi 3.000 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei, care, de asemenea, se acordă în două tranşe”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, la Anena 3.
În cazul celor care au pensia de peste 3.000 lei, atunci aceștia nu vor primi decât majorarea de 12,5%.
Citește și: Fraude cu conturi bancare în România. Noi metode inventate de escrocii online
În momentul de față circa 91% dintre pensionarii din sistemul public au pensii sub nivelul de 3.000 de lei. Pensii de peste 3.000 de lei au circa 500.000
4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie
Tot pentru anul 2023, Guvernul are la dispoziţie un buget de patru miliarde de lei pentru plata facturilor la energie.
Citește și: Salarii majorate pentru primari și șefii de consilii județene din 2023. CCR nu se grăbește să ia o decizie
„Acestea sunt fondurile pentru compensarea preţului la energie, el este de 1.400
Cine primește ajutoarele în bani pentru facturi
„Avem pensionarii cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Atenţie, se calculează şi veniturile medii lunare pe locul de consum. Pentru că s-ar putea, împreună cu pensionarul, să mai aibă membri din familie care înregistrează venituri. Avem un singur loc de consum energetic. Se calculează venitul mediu pe loc de consum ceea ce înseamnă că plafonul de 2.000 de lei poate să influenţeze acordarea cardului de energie, dacă unul dintre membrii familiei, care locuieşte în aceeaşi casă, are venituri ce trec de această medie de 2.000 de lei”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.
„Ajutoarele nu se cumulează și sunt neimpozabile"
Ministrul a explicat că la acest calcul nu se iau în considerare şi ajutorul acordat pensionarilor.
„Ajutoarele sunt venituri care nu se cumulează, sunt neimpozabile. Din acest punct de vedere, doar componenta de venituri a celor care mai locuiesc cu beneficiarul trebuie avută în vedere pentru că aici discutăm de locul de consum de energie care provine fie din energie electrică, gaze naturale, fie din încălzire în sistem centralizat. Noi pe acel loc de consum încercăm să compensăm parţial plăţile la facturile pentru energie”, a mai declarat Marcel Boloş.
Cresc alocațiile pentru copii, se dau vouchere sociale de 250 lei
De asemenea, s-ar fi convenit ca indemnizaţia acordată veteranilor de război şi văduvelor de război să crească cu 30% şi acordarea unei a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu handicap. Tot de la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației.
Citește și: Pensiile mai mari de 4.000 de lei cresc cu 10 procente în plus! Decizie-surpriză de la CCR
Premierul Nicolae Ciucă El a transmis că persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, odată la două luni, pe tot parcursul anului.
26 de miliarde de lei din bugetul de stat de anul viitor vor fi alocate pentru pensii şi ajutoare.