UPDATE:  Marcel Ciolacu face noi declarații cu privire la scăderea adaosului comercial: "Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere".

Prețul alimentelor va scădea 

Joi, în deschiderea ședinței Executivului, Marcel Ciolacu a declarat care vor fi produsele alimentare care vor avea adaosul comercial limitat.

În declarația oferită, acesta a menționat că nu vor exista dezavantaje pentru producători, în schimb, scăderea adaosului comercial va reprezenta o modalitate de diminuare a cheltuielilor pentru mâncare.

Scăderea adaosului vizează categorii de bază în alimentația românilor precum pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, dar și legumele şi fructele proaspete 

”Aş vrea să încep cu o veste bună, am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine, la propunerea noastră privind schema de reducerea a preţurilor la alimentele de bază şi vă pot spune că retail-erii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ şi aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare. Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete. Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a declarat premierul.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Sorin Minea declară că micșorarea adaosului comercial va atinge o gamă largă de produse: "Nu va fi limitată, va fi largă, deci carnea, produse din carne, brânză, brânzeturi, pâine, făină". În declarația sa, acesta menționează că profitul producătorilor nu va fi afectat.

Ce presupune micșorarea adaosului comercial

Limitarea procentului de adaos comercial pentru produsele alimentare nu înseamnă scăderea marjei de profit a producătorului, lucru de care se teme majoritatea lanțurilor de producție.

Într-o declarație oferită astăzi, Sorin Minea explică următoarele “Este vorba doar de limitarea adaosului comercial, prin adaos comercial în această situaţie înţelegându-se marja de profit. Procesatorul are o limitare a marjei de profit, nu a cheltuielilor şi a costurilor directe şi indirecte, care sunt ale lui, retailul are un adaos comercial, marjă de profit, maxim şi la el. Iar cifrele propuse mi s-au părut mai mult decât ok.Pe producătorii nu îi atinge deloc. Nu se încearcă o micşorare a preţului dânşilor, nu se încearcă un preţ fals. Toate costurile directe şi indirecte pe care le au în producţie vor face parte din preţ şi nu se va atinge nimeni de ele. Limitarea este limitarea profitului şi credeţi-mă că nu e rău făcută, la nivel de procesare şi limitarea profitului la nivel de retail"

Acesta abordează și profitul supermarket-urilor, precizând că scăderea adaosului comerical nu le va afecta cifra de profit: "Pe mine ce mă interesează în schema aia, eu, ca industrie alimentară, nu sunt atins, nu mi se iau bani, ni se spune o limitare a marjei de profit care va fi civilizată, nu va fi niciun fel de problemă. Aceeaşi va fi şi pentru noi şi pentru supermarketuri."

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu, la Chișinău: "Relaţiile comerciale dintre România şi Republica Moldova, anul trecut, s-au mărit cu 50%"

Gama de produse care va suporta micșorarea adaosului comercial

Limitarea adaosului comercial va fi simțită la o gamă largă de produse. Carnea, lactatele, pâinea și făina intră în gama de produse a căror adaos comercial va fi limitat.

Adaosul comercial nu are legătură cu prețul la care supermarket-urile vor vinde produsele. Sorin Minea înștiințează românii că produse precum fructele și legumele nu vor intra în categoria produselor cu limitări ale adaosului: "Nu va fi limitată, va fi largă, deci carnea, produse din carne, brânză, brânzeturi, pâine, făină. Sigur nu va atinge patiserie, dulciuri şi alte minuni. Toate legumele şi toate fructele. Fiind vorba de legume şi fructe din piaţa internă şi din piaţa externă nu se leagă nimeni de preţul de vânzare al lor, cu cei de afară nici nu au cum să te legi, doar se limitează adaosul comercial, marja de profit la supermarketuri. Cât va fi scăderea, cum va fi scăderea, foarte greu de spus pentru că nu am de unde să ştiu care sunt marjele la supermarketuri”

Marcel Ciolacu despre limitarea adaosului

Premierul Marcel Ciolacu declară că nu știe cifrele exacte ale acestui proiect. Într-o discuție avută cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din Sectorul Alimentar, acesta a declarat că ”este important că decizia va fi luată pentru toţi operatorii de pe lanţul economic, deci nu se va limita doar la comercianţi sau în zona de procesare.”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Momentan nu se cunoasc cifre și/sau procente de micșorare ale adaosului comercial.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu, la Chișinău: "Relaţiile comerciale dintre România şi Republica Moldova, anul trecut, s-au mărit cu 50%"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si