Se sărbătoreşte sau nu Ziua Bărbatului pe 9 Martie 2022? După Ziua Femeii din 8 martie, în România urmează Ziua Bărbatului, care se sărbătorește pe 9 martie. Tot pe 9 Martie este și Sărbătoarea Mucenicilor și a obiceiului celor 40 de pahare. 

Când este sărbătorită, de fapt, Ziua Bărbatului în 2022?

În tradiția populară românească se spune că imediat după Ziua Femeii ar fi Ziua Bărbatului, adică pe 9 martie.

Însă, la nivel internațional, Ziua Bărbatului 2022  este, de fapt, sărbătorită pe 19 noiembrie.

în România, Ziua Bărbatului este asociată de obicei cu tradiția consumului a 40 de pahare de vin de Ziua Sfinților 40 de Mucenici.

Un obicei străvechi, cunoscut de Ziua Sfinților 40 de Mucenici este consumul a 40 de pahare de vin, iar în cultura populară acest lucru se asociază cu virilitatea, deci cu Ziua Bărbatului.

Citeste si:  Mesaje de Ziua Femeii 2022: La mulţi ani de 8 Martie!

Astfel, pe 9 martie, prin cele 40 de pahare pe care trebuie să le consume în cinstea Sfinților Mucenici din cetatea Sevastei, bărbații vor fi sănătoși și feriți de boli tot anul.

Una dintre tradiții are legătură cu stropitul vinului din pahare. Acest lucru simbolizează sângele vărsat de martiri.

Bărbații vor avea putere de muncă peste an.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Se sărbătoreşte sau nu Ziua Bărbatului pe 9 Martie 2022?

Se sărbătoreşte sau nu Ziua Bărbatului pe 9 Martie 2022?

Tradiții şi superstiţii de 9 martie

Ziua de 9 martie are o mulțime de obiceiuri și superstiții urmate cu sfințenie de credincioși. 

În ziua mucenicilor se crede că, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Acest moment este un prilej pentru săvârşirea numeroaselor ritualuri prin care oamenii din popor încearcă să alunge gerul.

În trecut, pe 9 martie, bătrânii rosteau descântece, iar copiii dansau peste foc.

Citeste si: Cele mai frumoase felicitări pentru ziua de naştere: La mulţi ani!

Se spune că, pământul se loveşte cu beţe pentru a scoate căldura. În acest timp, tinerii bat tobele în sat.

O altă tradiție spune că, cătrânii obişnuiesc să cureţe gospodăria şi ard gunoaiele cu foc adus din casă. Asta se întâmplă în ultima zi a Babelor, pe 9 martie.

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

Gospodinele gătesc în această zi colaci în formă cifrei opt, numiţi, în funcţie de zonă. Colacii sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă.

Citeste si: Mesaje noi de bună dimineaţa pentru 2022: Cele mai frumoase imagini pentru Facebook

Spre exemplu, în zona Moldovei, mucenicii au formă de opt și sunt copți din aluat de cozonac şi unşi cu miere şi nucă. În această zi, oamenii dau de pomană, pentru a le merge bine tot anul.

În Dobrogea se păstrează aceeaşi formă, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă

În regiunea Banatului, femeile merg la o apă curgătoare, curată, unde întind pomeni pentru cei morţi. Acestea impart mere și nuci celor prezenți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si