Pe 9 septembrie 2024, creștin-ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria, o zi importantă în calendarul ortodox. Această sărbătoare este un prilej de rugăciune pentru mulți credincioși, iar în tradiția populară, anumite obiceiuri și superstiții sunt asociate cu astfel de zile sfinte.

Se spală azi, 9 septembrie 2024, de Sfânta Ana?

În această zi se sărbătoare, una dintre întrebările frecvente este: se spală azi, de Sfânta Ana, sau este o zi în care ar trebui să evităm anumite activități casnice?

Conform Doxologia, sărbătorile din calendarul ortodox sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit.

Astfel, în zilele de sărbători mari, credincioșii sunt îndemnați să se abțină de la muncile casnice grele, inclusiv spălatul rufelor. Această recomandare este în spiritul respectării zilelor de sărbătoare prin rugăciune, odihnă și participarea la slujbele religioase.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Totuși, în cazul sărbătorii Sfintei Ana, care nu este o sărbătoare cu cruce roșie, nu există o interdicție strictă legată de activitățile casnice precum spălatul rufelor.

Se spală azi, 9 septembrie 2024, de Sfânta Ana?

Se spală azi, 9 septembrie 2024, de Sfânta Ana?

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Urări de Sfânta Ana 2024. Mesaje de La Mulți Ani pentru cei care își sărbătoresc ziua de nume

Cine au fost Sfinții Ioachim și Ana?

Potrivit tradiției, Ioachim și Ana erau un cuplu evlavios și drept înaintea lui Dumnezeu, însă se confruntau cu o mare durere: nu aveau copii.

În acea perioadă, lipsa copiilor era considerată un blestem sau o pedeapsă divină, ceea ce le aducea multă suferință.

După ani de rugăciuni și post, Dumnezeu le-a ascultat cererile și, în mod miraculos, Ana a rămas însărcinată la o vârstă înaintată. Astfel, li s-a născut o fiică, Maria, care avea să devină Maica Domnului. Conform scrierilor apocrife, Sfinții Ioachim și Ana au închinat-o pe Maria lui Dumnezeu încă de la naștere, pregătind-o pentru a deveni vasul sfânt prin care avea să se nască Mântuitorul lumii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si