Se spală azi? Lista sărbătorilor în care nu este bine să bagi la spălat. Treburi casnice nu se fac în zilele de duminică, atunci când credincioșii merg de dimineață la biserică, apoi iau prânzul cu familia și ziua trebuie să continue în tihnă.

Citește și: Săptămâna Mare 2023. Când se spală și când nu se spală în Săptămâna Patimilor?

Nu se face treabă în zilele de mare sărbătoare, marcate cu roșu în Calendarul Ortodox.

Nu se spală și nu se coase timp de șase săptămâni, în prima săptămână după sărbătorile pascale, precum și în fiecare zi de joi după Sărbătorile Pascale. De asemenea, legat de aceste sărbători, este bine să se știe că nu se face treabă în joia și vinerea dinaintea Paștelui, numite Joia, respectiv Vinerea Mare.

Atunci când când urmează să aibă loc cele mai mari sărbători, statul acordă zile libere, indiferent de activitatea pe care o faci. Anul acesta există o serie de sărbători mari, marcate în calendarul ortodox cu o cruce roșie, acestea fiind considerate zile nelucrătoare.

După ziua copilului care a avut loc, luna trecută, pe 1 iunie, urmează ca la jumătatea lunii august să avem din nou liber, mai exact de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Totodată, la finalul lui noiembrie vom avea liber de Sfântul Andrei. Mai apoi, anul se va încheia cu ziua liberă de 1 decembrie și cu sărbătoarea Crăciunului.

Care sunt sărbătorile legale rămase din 2021?

15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Se spală azi? Lista sărbătorilor în care nu este bine să bagi la spălat
Se spală azi? Lista sărbătorilor în care nu este bine să bagi la spălat[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Pe ce dată pică în 2021 Sfânta Maria Mică şi Sfânta Maria Mare?

Care sunt zilele în care nu se spală, nu se coase și nu se face treabă

Conform Calendarului Ortodox Român, În cursul anului, există o serie de zile, în care nu se spală, nu se coase și nu se face treabă în gospodărie. De fapt, este vorba despre aceleași zile care se sărbătoresc anual, dar pe care unii le uită, sau nu toată lumea știe de ele.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Potrivit calendarului creștin ortodox, treburile casnice nu se fac în zilele de duminică, atunci când credincioșii merg de dimineață la biserică, iau masa împreună cu familia și ziua trebuie să continue în tihnă.

Astfel, nu se face treabă în zilele de mare sărbătoare, mai exact în acele zile marcate în calendarul ortoodox cu cruce roșie. În aceste zile trebuie să știți că nu se spală și nu se coase.

Se spală azi? Lista sărbătorilor în care nu este bine să bagi la spălat
Se spală azi? Lista sărbătorilor în care nu este bine să bagi la spălat[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Semnificaţia expresiei „Sfinte Sisoe”. Ce înseamnă și de unde provine

Cele mai mari sărbători din timpul anului

29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

14 octombrie – Sfânta Cuvioasa Parascheva

26 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

27 octombrie – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

8 noiembrie – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Roger Nores, prietenul lui Liam Payne, îl dă în judecată pe tatăl artistului după ce a fost acuzat de ucidere- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei

6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae

26 decembrie – Soborul Maicii Domnului

27 decembrie – Sfântul Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Citeste si: Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului şi îngerul păzitor

De asemenea, credicioșii trebuie să respecte legate de aceste zile și anumite tradiții sau superstiții din popor. Un exemplu ar fi, ca de Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul nu este bine să dai cu mătura. În tradiție se spune că zgomotul provocat de aceasta îi deranjează pe cei morți.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si