In articol:
- Se spală rufe de lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului?
- Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate?
Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, ține 40 de zile, începând cu data de 14 noiembrie și până la 24 decembrie , inclusiv.
Se spală rufe de lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului?
O tradiţie de Lăsata Secului se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor, și anume, nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în acea gospodărie.
Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Tradiții și obiceiuri
Cu mult timp in urmă, Lăsata Secului era respectată cu sfinţenie în Bucovina, existând credinţa potrivit căreia "cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul" sau că "e rău de bătut piatra
De Lăsata Secului se spune că nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori să speli haine în prima vineri din Postul Crăciunului. Dacă faci asta riști să atragi necazuri nu doar asupra ta ci și asupra celor dragi ție.
Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate?
Una dintre tradițiile de Lăsata Secului este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.
Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.
Obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide este întâlnit în Muntenia, acest obicei dă ocazia nurorilor să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.
Tradiția mai spune că vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.
Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.