Close sidebar
Close sidebar

Se spală de Sf. Dumitru 2022? Iată ce spun preoții?

Se spală de Sf. Dumitru 2022? În fiecare an, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă în prăznuieşte pe Sf. Mare Mucenic Dumitru (Dimitrie), Izvoratorul de mir, care a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximilian Galeriu, împăraţi faimoşi ai Imperiului Roman.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Se spală de Sf. Dumitru 2022? Sfântul Dumitru este perceput în popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar şi cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele și îi adună pe toți laolaltă la Focul lui Samedru. Este considerat a fi patronul păstorilor și al toamnei. 

Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate în această zi?

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârşesc în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri.

Persoanele care sar peste flăcari vor fi sănătoşi întregul an şi feriti de necazuri, nenorociri şi boli.

Femeile mai înaintate in varstă obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

În această zi se pomenesc şi mortii şi se dă de pomană coliva de Samedru, dar și colaci în forma de cruce.

Femeile nu au voie să se machieze, pieptene ori să facă parada modei, avertizează tradiţia.

Cele care fac asta vor primi pedeapsa un an dificil din punct de vedere gospodăresc, iar relaţia cu soţul nu va fi una uşoară.

Se spală de Sfântul Dumitru?

Nu se spală haine şi nu se coase. O altă lege ce trebuie respectată în ziua Sfântului Dumitru are legătură cu treburile casnice. Nu ai voie să speli haine şi nici să prepari mâncare la cuptor.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Tradiția mai spune că de sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje cu La mulți ani de Sfântul Dumitru 2022!

În ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru nu e bine să faci focul în casă. Se spune că adevărata căldură e în sufletele oamenilor.

Pe 26 și 27 octombrie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică.

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

,,Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni, laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii. Și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvște-ne pe noi din toate nevoile ca sa cântăm ție. Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Fiind inălțat Sfântule Dimitrie în văzduhurile cerești, privește către cei ce-l roagă pe dânsul și, cu bunătate părintească, tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Putere cerească umbrind sfintele tale moaște, sfinte părinte, ca dintr-un soare slobozește razele darurilor tuturor celor ce se ating de ele, și pe toți de boli tămăduind cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!''

Citeste si: Sf. Dumitru 2022: Ce semnificație are sărbătoarea din 26 octombrie? Tradiții și obiceiuri

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI