Se spală de Sf. Parascheva? Obiceiuri pentru 14 octombrie 2022
Se spală de Sf. Parascheva? Iată ce nu este bine să faci 14 octombrie 2022 de Sfânta Parascheva! Tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte în această zi de mare sărbătoare!
Sărbătoarea Sfintei Parascheva este considerată zi de post și rugăciune, iar creștinii ortodocși din toată lumea respectă o serie de tradiții și obiceiuri în această zi.
Marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, sărbătoarea de pe 14 octombrie vine cu o serie de tradiții, obiceiuri, dar și lucruri pe care nu este bine să le faci!
Potrivit tradițiilor din această zi nu este bine să speli, să calci sau să coși! Prin urmare, în această zi trebuie să nu faci treburi în gospodărie.
Este interzis cusutul, nu se face mâncare sau orice alte treburi în gospodărie.
Dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.
Printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție.
Preoții mai susțin că spălatul nu intră în categoria necesităților, deoarece poate fi făcut în orice altă zi. Aceștia susțin că păcatul apare tocmai în momentul în care, deși un creștin știe că ceea ce vrea să facă nu este absolut necesară, totuși face deși este zi de sărbătoare, adică din rea intenție.
Obiceiuri de Sfânta Parascheva 2022
De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă.
Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care au voie să participe doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Foarte puțini creștini știu că aceasta poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.
Sub veșmintele în care Sfânta Parascheva este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se da jos niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”.