In articol:
- Sfântul Mina 2022: se spală sau nu în această zi?
- Sfântul Mina 11 noiembrie 2022
- Rugăciune către Sfântul Mina
Se spală de Sfântul Mina? Sfântul Mina este considerat protectorul casei și al celor păgubiți. Biserica Ortodoxă îl cinstește în fiecare an pe data de 11 noiembrie.
Sfântul Mina 2022: se spală sau nu în această zi?
În tradiția populară se spune că sărbătoarea Sfântului Mina este respectată chiar și de hoți, dar și de persoanele păgubite care cer ajutor sfântului pentru a prinde tâlharii.
Cei care vor să scape de gândurile și faptele rele ale dușmanilor merg la biserică pentru a le alunga.
În această zi femeile merg la biserică pentru a duce lumânări pe care le lipesc la sfeșnice cu capătul pe care în mod normal îl aprind. Se spune că astfel gândurile dușmanilor pot fi schimbate.
Citește și: Când se merge la naşi de lăsata secului 2022?
De sărbătoarea Sfântului Mina se plătesc sărindare și acatiste pentru măritiș, pentru alungarea blestemelor și aflarea unor taine.
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
De sărbătoarea Sfântului Mina nu se coase, nu se dau lucruri sau bani cu împrumut, nu se împrumută foc la vecini, nu se mătură, nu se calc și nu se spală. Se spune că toate aceste lucruri aduc pagubă, e rău de teama lupilor și aduc primejdii de somn pe vecie.
Sfântul Mina 11 noiembrie 2022
Sfântul Mina este cel care îi ocrotește pe cei păgubiţi şi îi ajută pe cei nedreptățiți în procese sau pe cei ce au pierdut ceva ori au fost înşelaţi.
Mina a urmat cariera armelor, după exemplul tatălui său, astfel el a fost trimis să-și facă slujba în Asia Mică, în provincia Frigia. Orașul în care slujea era însă păgân și dat unei închinări de idoli, atunci Mina nu se putea împăca mai ales cu viața de acolo și cu camarazii săi care se închinau la idoli.
Împăratul Dioclețian inițiase o reformă constituțională, sporind numărul conducătorilor imperiului și instituind tetrarhia ca sistem de guvernare al imperiului roman. Așa, prin cele 4 edicte (decrete) pe care le-a dat în anii 303-304, s-a pornit cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva creștinilor. În acele timpuri, mulți creștini au preferat să primească mucenicia, decât să aducă jertfe idolilor.
Citește și: Rugăciunea către Sfântul Mina: În ce zi trebuie rostită?
Atunci, Sfântul Mina a renunțat la poziția și rangul militar la care ajunsese și s-a retras în deșert unde a stat timp de cinci ani, cinstindu-L pe Dumnezeu.
Moaştele Sfântului Mina se află în mai multe locuri din România. Din anul 1874, Biserica Sfântul Mucenic Mina din Bucureşti păstrează fragmente din moaștele acestuia. De asemenea, credincioşii se mai pot închina la moaştele Sfântului şi în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cât și în Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcin, Suceava, unde se află două fragmente din moaştele Sfântului Mina.
Rugăciune către Sfântul Mina
„Preasfinte şi întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primeşte această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor cu lacrimi fierbinţi ma rog ţie. Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia şi ticăloşia mea, vezi bubele şi rănile trupului şi sufletului meu!
Mă rog ţie, Sfinte Mina, grăbeşte-te a mă ajuta cu neincetatele şi sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea, că ştiu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele şi chinuri înfricoşătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu.
Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Tradiții și obiceiuri
Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui? Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine sa alerg la ajutorul tau, să cred ca la orice facere de bine esti gata ajutător şi grabnic folositor.
Şi eu acum, fiind scârbit şi în pagubă, alerg către tine cu credinţă şi cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ţie, Sfinte şi Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubaşul şi scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri.
Roagă-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”
Citește și: Când începe postul Crăciunului în 2022? Tradiții pentru Lăsata Secului