Se spală în ajunul Bobotezei 2022? An de an, Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie, cu o zi înainte de Sfântul Ion. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare.

Se spală în ajunul Bobotezei 2022?

Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătorește în fiecare an la data de 6 ianuarie atât de către Biserica Ortodoxă, cât și ce cea Catolică.

Tradițiile și obiceiurile spun că e bine să faci sau să nu faci unele lucruri în această zi.

În ajunul Bobotezeu se pot spăla rufe. Apa sfințită are o semnificaţie specială însă în ziua de 6 ianuarie, se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe

Se spală în ajunul Bobotezei 2022? Există o regulă strictă legată de această sărbătoare

Se spală în ajunul Bobotezei 2022? Există o regulă strictă legată de această sărbătoare

Citeste si: Superstiții de Bobotează. Nu este bine să dai bani cu imprumut

Apa și busuiocul, folosit de preoți pentru sfințire, sunt elemente reprezentative ale acestei sărbători

Pentru a avea noroc tot anul, în unele zone ale țării, trebuie să te lași „iordănit”. Un grup de tineri merg prin sate și iau oamenii întâlniți pe sus, îi stropesc cu apă sfințită, păstrată într-o găleată, îi aruncă în aer și îi prind înapoi în brațe. Unul dintre ei are rolul de preot în grup, el este cel ce folosește un mănunchi de busuioc pentru a stropi oamenii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Pe ce dată pică Boboteaza 2022? Este o sărbătoarea importantă pentru toți creștinii

Se spală în ajunul Bobotezei 2022? Există o regulă strictă legată de această sărbătoare

Se spală în ajunul Bobotezei 2022? Există o regulă strictă legată de această sărbătoare

Unii oameni îşi afumă grajdurile şi vitele pentru a alunga duhurile rele din acestea, alţii aprind focuri pe câmp sau cântă melodii însoţite de strigături şi zgomote.

Aghiasma luată de la preot în ziua de Bobotează ajută la curăţarea gospodăriei de diavoli, moroi, șerpi, purici, boli, dar și de influența oamenilor malefici, precum favorizarea unor recolte bogate.

Citeste si: Ce este aghiasma mare și cum poate fi folosită apa sfințită de Bobotează

O tradiție din străbuni spune că vremea din ziua de Bobotează o prevestește, potrivit credinţei populare, pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si