Se spală în Ajunul Crăciunului 2022? Multe persoane se întreabă dacă este sau nu păcat să speli rufe pe 24 decembrie. Iată răspunsul! 

Se spală rufe în ajunul Crăciunului? Iată răspunsul

Până în ziua de Crăciun, unde ne așteaptă o masă îmbelșugată și cadouri sub brad, trecem prin ziua de Ajun, care pică, conform calendarului creștin ortodox, sâmbătă, când nu este nicio sărbătoare cu cruce roșie.

Gospodinele pot spăla în Ajunul Crăciunului. De asemenea, mulți oameni se întreabă dacă nu este păcat să se spele în următoarele zile după Crăciun, având în vedere că nu este bine să se facă astfel de păcate dacă vrem să avem parte de noroc în perioada următoare. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri pentru Ajunul Crăciunului. Ce se face și nu se face pe 24 decembrie 2022?

Preoții spun că prima și a doua zi de Crăciun sunt sărbători cu Cruce Roșie în calendarul ortodox, astfel,  nu trebuie să facem treburi casnice, mai ales să spălam rufe. Nu este interzis, însă, să facem curățenie în casă, să dăm cu mătura după ce strângem masa de Crăciun.

Potrivit calendarului, o altă zi în care nu trebui să spălăm este ziua de 27 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ștefan.

Ca în restul zilelor de sărbătoare nu este bine să ne certăm cu oamenii, să purtăm dușmănie, pentru că așa ne va merge tot anul.

Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului 2022

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi, colaci (care, în tradiția populară, trebuie să amintească de înfășurarea unei mâini cu degetele întinse aparținând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la nașterea pruncului și căreia i-au fost tăiate mâinile). Colacii sunt pregătiți pentru colindătorii care vor veni să ureze pe la casele gospodarilor. 

Covrigii sunt dați colindătorilor copii, colăceii sunt pentru colindătorii mai numeroși, iar colacii vor fi ai flăcăilor și ai colindătorilor din neamuri, potrivit Agerpres.

Citește și: Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri

De Ajun se pregătesc turtele, care se mai numesc și ''scutecele Domnului''.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Acestea amintesc de cele care au fost folosite la nașterea Mântuitorului. Sunt presărate din timp cu apă călduță, cu zahăr pisat, amestecat cu nucă sau cu sămânță de cânepă. În seara de Ajun, stăpâna casei merge în ''casa mare'', așază pe masa de sub icoană o sticlă de vin roșu, la dreapta sticlei farfuria cu turte, o altă farfurie cu bob, perje (prune) fierte, iar în cele patru colțuri ale mesei câte un colac.

Naşterea Domnului este anunţată în lume de creştini prin colinde, primii care pornesc cu colindatul, în dimineaţa de Ajun, fiind copiii şi tinerii. Aceştia sunt primiţi de creştini cu mere, nuci, covrigi şi cu acele turte numite "Scutecelele lui Hristos". Pentru că, până după Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun este încă post, colindătorii trebuie şi ei primiţi cu daruri de post (covrigi, turte, nuci, fructe).

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si